Megvette, bezárta, majd újra megvette ugyanazt a lapot a Fidesz erdélyi médiacége

Megvette, bezárta, majd újra megvette ugyanazt a lapot a Fidesz erdélyi médiacége

A Heti Hírmondó

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre abszurdabb fordulatokat vesz a Fidesz által ellenőrzött erdélyi média sorsa. Mint az többször megírtuk, a magyar kormány által biztosított több mint tízmilliárd forintból az (akkor még) Demeter Szilárd által ellenőrzött Erdélyi Médiatér Egyesület felvásárolta a romániai magyar média jelentős részét: több napilapot, egy 12 frekvenciából álló rádióhálózatot, heti és havi magazinokat, valamint több honlapot. Az anyaországi KESMA mintájára létrehozott médiavállalkozás aztán drasztikus döntést hozott 2022 októberében: év végén bezárta az összes nyomtatott lapot. 

A kilencvenes évek közepe óta működő Heti Hirdetőt is felvásárolták, aztán bezárták decemberben. A lap viszont januárban újraindult, az eredetihez kísértetiesen hasonló logóval és tördeléssel, ám apró módosítással: Heti Hírmondó néven. Ugyanaz volt a főszerkesztő, mint a bezárt lap esetében, a munkatársi gárda is alig változott, sőt, deklaráltan az Erdélyi Médiatérhez tartozó Székelyhon című portálról vették át és nyomtatták ki a politikai-közéleti tárgyú cikkeket. A régi-új lap tulajdonosa egy székelyudvarhelyi vállalkozás, a Matula Média Kft. volt.

November 17-én aztán beismeréssel felérő mondat jelent meg egy, a téma szempontjából teljesen indifferens cikkben a Székelyhonon: egy bukaresti riport fejlécében azt írták, „elkísérték a Lokálpatrióták, az FK Csíkszereda szurkolótáborának maroknyi csapatát bukaresti kiszállásukra a Médiatér közéleti hetilapjának, a Heti Hírmondónak a munkatársai, ahol egyáltalán nem várta őket barátságos fogadtatás”. Magyarán, az erdélyi KESMA ismét sajátjaként hivatkozik arra a hetilapra, amit decemberben bezártak, aztán januárban egy harmadik fél picit más néven újraindított. Gyorsan megnéztük a Heti Hírmondó impresszumát, és valóban: a Matula Média helyét a Príma Press Kft. vette át. (Ez is magyarországi minta: az erdélyi KESMÁ-nak van egy erdélyi Mediaworks-je, ez a Príma Press).

Úgy tudjuk, a tranzakció valamikor október végén – november elején történhetett: az Erdélyi Médiatér újra megvásárolta azt a lapot, amit korábban már megvett, majd bezárt. Hogy mennyiért, azt nem sikerült kiderítenünk.

Mindezek kapcsán már korábban beszámoltunk róla, hogy öldöklő harc zajlik a kormányzat berkein belül Demeter Szilárd ellen, és ennek folyománya, hogy az emberei szorulnak ki a pozíciókból. Ekkor derítettük ki azt is, hogy az adóforintokból felvásárolt erdélyi magyar kereskedelmi rádiók többségi tulajdonjogát átjátszották egy román vállalkozónak. Úgy tudjuk, a „szilárdtalanítás” jegyében azóta teljes sorcsere volt az Erdélyi Médiatér Egyesület vezetésében, így elhárultak az akadályok az elől, hogy újra közpénz milliárdok landoljanak a kiherélt erdélyi médiabirodalom számláján. Arról is írtunk már, hogy a Bethlen Gábor Alap az 55.2023-as számú határozatában július 14-én úgy döntött, további kétmilliárddal (egész pontosan 1 milliárd 950 millió adóforinttal) támogatja az Erdélyi Médiatér Egyesület működését.