Nem engedték be a magyar államtitkárt Kárpátaljára

Nem engedték be a magyar államtitkárt Kárpátaljára

Potápi Árpád János államtitkár előadása az I. Kárpát-medencei Magyar Médiatalálkozón (Fotó: Facebook/Nemzetpolitikai Államtitkárság)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megtagadták az ukrán hatóságok a beutazási engedélyt a magyar kormányt képviselő Potápi Árpád János államtitkártól, amikor a felújított Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Középiskola átadására érkezett volna – írja a 24.hu a Kárpátaljalap.net cikkére hivatkozva.

A cikk szerint a megyeszékhely magyar iskolájának felújítása a 2017-ben a magyar kormány által meghirdetett Kárpátaljai magyar bázisiskolák felújításának támogatása program keretén belül, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány közreműködésével valósult meg.

Kuti László ungvári vezető magyar konzul képviselte a magyar államot, aki megjegyezte: „Ezt a köszöntőt most nem nekem kellene elmondanom. Magyarországról vártunk kedves vendégeket erre az alaklomra, de sajnos innen pár száz kilométerre úgy döntöttek, hogy az ukrajnai járványügyi helyzetre a legnagyobb veszélyt egy magyar kormányzati delegáció beutazása jelenti. Ezért a delegáció nem érkezett meg Ungvárra”. Egyúttal tolmácsolta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár jókívánságait. 

Brenzovics László, a KMKSZ és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány elnöke rossz hírnek nevezte, hogy sajnos az ukrán–magyar kapcsolatok a remények ellenére nem javulnak. Ennek tudható be szerinte, hogy nem érkezhetett meg Kárpátaljára Potápi Árpád János, aki nemzetpolitikai államtitkárként felügyeli ezt a programot.