Székelyudvarhelyi tragédia: szorított az elszámolási határidő

Székelyudvarhelyi tragédia: szorított az elszámolási határidő

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium részben összedőlt kollégiumának romjai a fal mellé ásott gödörrel 2023. december 23-án (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Beigazolódott a gyanúnk: a támogatási dokumentumok szerint december 31-ig be kellett fejezni a munkálatokat a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziumban, ezért siethettek. A tragédiában két diák vesztette életét.

Közadatigényléssel kértük ki a Bethlen Gábor Alaptól (továbbiakban BGA) a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnáziummal kapcsolatos támogatásokat. A 15 napos határidőt előbb meghosszabbították, aztán péntek este 9 órakor (!) megküldték nekünk a kért dokumentumokat.

Mindenekelőtt egy kis háttér: a környék elit iskolájának számító gimnázium épületei a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség tulajdonában vannak, ezért az anyaországi támogatási szerződéseket az ő nevükre kötötték még. Három épület felújítását támogatta több részletben a magyar állam – a három épület egymás közelében van, a város központi, műemlékvédelem alatt álló zónájában, összesen 10 846 négyzetméteres hasznos területtel. Először egy nem túl nagy összeget, 50 millió forintot ítéltek meg a „Székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium fejlesztésének támogatására” jogcímen az akkor még létező Emberi Erőforrások Minisztériumában. A munkálatokat 2018. május végéig kellett befejezni, az elszámolási határidő egy hónappal később volt.

A második támogatás már jóval nagyobb összeg, másfél milliárd forint. Ezt már a BGA folyósította (támogatás száma BGA/TO/8277/2/2017), és 2019 végéig kellett (volna) befejezni a gimnázium főépületének felújítását. Az érsekség kérésére 2019 áprilisában a határidőket meghosszabbították egy évvel. A decemberi tragédiában érintett épülettel kapcsolatos támogatói okiratot 2022. január 25-én írták alá a BGA vezérigazgatója. 767 millió 600 ezer forintot adtak „Székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium iskola- illetve kisegítő épületeinek felújítása és az Érsekség informatikai rendszerének korszerűsítése” céljából. A pénzt egy összegben, előre átutalták, utólagos elszámolási kötelezettség mellett. Az okiratban van egy mondat, ami védi a BGA-t: a kedvezményezett köteles a támogatott tevékenységet a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően, kellő alapossággal, hatékonysággal és gondossággal megvalósítani.” 

Az okirat szakmai beszámoló részében gyébként ezt írják a kollégium épületéről: „a bentlakás épületén is történtek időszakos karbantartási munkálatok, a hálók bizonyos szintig különböző adományokból fel lettek újítva, de az alagsor a konyhával, étkezdével, a vizesblokkok, a belső udvar, a tornaterem és a hátsó homlokzat kritikus állapotba került, igénylik az azonnali beavatkozást, illetve új helyiségek kialakítását is. A gépészet jelentős részét is cserélni, korszerűsíteni szükséges, a héjazat csereérett, és komolyabb tereprendezés szükségeltetik új sportpályával, kerítéssel, kapuval.” Akkor azt írták: a bentlakás épületének korszerűsítése másfél esztendőt vehet igénybe – ez pont belefért volna a megvalósításra adott 2023. augusztus 31.-i határidőbe.

Tavaly áprilisban azonban a BGA módosította a határidőket és adott még extra 40 millió forintot is a megvalósításra: az új megvalósítási határidőt 2023. december 31-re, az elszámolást pedig 2024. január 30-ra módosította. Hogy miért volt szükség a határidő fél éves meghosszabbítására, a módosításból nem derül ki. A döntéshez csatolt szakmai programban viszont megjelenik egy új elem, a drénezés. Azt írják: „előzetes számítások alapján ebből a támogatásból csak a legszükségesebb állagmegóvási munkálatokra futja majd (drénezés, vízlevezetések, új közműcsatlakozás, tetőjavítás, stb.)

Ebből világosan kiderül: az épület külső fala mentén futó mély sáncot azért ásták ki decemberben, hogy a szakmai beszámolóban leírt drénezést és vízlevezetést befejezzék a december 31-i határidőre. Azonban a munkálatok közben, december 18-án délután a kollégium részben összeomlott, maga alá temetve több diákot. A tragédia következtében ketten, egy farkaslaki fiú és egy segesvári lány meghaltak. A romániai ügyészség nyomoz az ügyben, az uh.ro információ szerint egyelőre három embert helyeztek hatósági felügyelet alá: a munkálatokat kivitelező cég vezetőjét, a tervezőt és a tulajdonost képviselő projektmenedzsert.

A BGA-tól megkapott dossziéban van egy második módosítása is a támogatói okiratnak. Ebben azt írják: „a kedvezményezett október 26-i megkeresében a megvalósítási időszak, az elszámolási határidő, illetve a költségterv módosítását kérelmezte.” Azt nem tudjuk, valóban történt-e ilyen megkeresés akkor, vagy a tragédia után próbálnak segíteni az iskolának azzal, hogy utólag befogadtak egy ilyen kérést. Ami biztos: a BGA-nak a megkeresés feltételezett dátuma után is volt több ülése, ahol jóváhagyhatták volna a székelyudvarhelyiek kérését (az itt fellelhető bizottsági határozatok szerint október 31-én, november 16-án és 27-én, valamint december 5-én, 6-án és 12-én is hoztak döntéseket különféle ügyekben), ám ez valamiért csak jóval a tragédia után, január nyolcadikán történt meg. Ekkor egy újabb évvel meghosszabbították a megvalósítási és elszámolási határidőket, de még egyszer hangsúlyozzuk: a tragédia idején még a december 31-i befejezési határidő volt érvényben.