Krisztus nevét találták meg egy kora középkori szudáni holttesten

Krisztus nevét találták meg egy kora középkori szudáni holttesten

Keresztet és Krisztus nevét görög betűkből megformáló tetoválás a görög ábécé első és utolsó betűivel a szudáni Gazáli kora középkori keresztény kolostorának temetőjéből (Forrás: Kari A. Guilbault)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes felfedezést tettek régészek Szudán középső részén egy kora középkori keresztény kolostor temetőjének feltárása során: az egyik elhunyt holttestén egy keresztet megformáló tetoválásra bukkantak, amely egyben Jézus Krisztus nevét is rejtette. A Nílus mellett a Szaharában található Gazáliban a Varsói Egyetem és helyi, szudáni szakemberek végeztek ásatásokat 2012 és 2018 között. A tetoválást – amely az extrém száraz időjárásnak köszönhetően maradt meg – a leletek és a sírok feldolgozása során vették észre. A kolostort a VII. és XIII. század között használták, és az ókorban az Egyiptomtól gyakran függésben lévő Núbiában alapították. A késő ókorban, illetve a korai középkorban a térségben a kereszténység népszerű volt, a Rómában 324-től megtűrt, majd 395-től államvallássá váló kereszténység egészen Afrika szarváig, a mai Etiópiáig, Kenyáig és Szomáliáig is eljutott.

A szén-izotópos radiokarbon kormeghatározás szerint a halálakor 35 és 50 év között járó férfi valamikor 667 és 774 között hunyhatott el, tehát a létesítmény korai időszakában. A Live Science tudományos szakportálon is megjelent beszámoló szerint a görög ábécé khí és ró betűi a görög Krisztosz nevet jelölték, azaz Jézusra utaltak.

Az, hogy a tetoválás a férfi jobb lábfején helyezkedett el azért is érdekes, mert – ahogy azt az indianai Purdue Egyetem tetoválásokat tanulmányozó bioarcheológusa, Kari Guilbault is jelezte, Krisztus keresztre feszítése során épp itt üthettek át egy szöget a kivégzést végrehajtó római katonák. A kereszt mellett egyébként még két betű, a görög ábécé első és utolsó írásjele is a férfi lábára volt tetoválva, az alfa és az omega pedig isten örökkévalóságára utalt.

A régészek szerint a tetoválás egyértelműen igazolja, hogy a férfi keresztény lehetett. Azt azonban nem tudják megállapítani, vajon szerzetes lehetett-e. A test ugyanis nem abban a temetőben feküdt, amelybe a kolostor szerzeteseit helyezték örök nyugalomra. Az ásatáson résztvevő Robert Stark régész szerint valószínűbb, hogy a férfi a helyi közösség tagja volt, mert abból a temetőből került elő, ahová a kolostor körül élő helyieket temették.