Hogyan orvosoltuk Trianont? – Itt az új Időgép

Hogyan orvosoltuk Trianont? – Itt az új Időgép

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha a hónap első hete, akkor Időgép, a Magyar Hang történelmi melléklete! Keresse friss számunkban!

„Engem ért a megtiszteltetés”
Ezelőtt 55 évvel, 1969. január 16-án gyújtotta fel magát a prágai Vencel téren Jan Palach filozófia szakos egyetemi hallgató, hogy áldozatával – a vietnami buddhista szerzetesek példáját követve – hazája idegen megszállása ellen tiltakozzon. Tettét megpróbálták bagatellizálni, elhallgatni, személye Gustáv Husák neosztálinista rendszere idején mégis az ellenállás jelképévé vált. Önégető áldozatvállalásának több követője is akadt, köztük Magyarországon Bauer Sándor.

Hogyan orvosoltuk Trianont?
Miben különbözött a rendszerváltozás utáni, különböző politikai színezetű kormányok magyarságpolitikája? Mit tettek, mit nem tettek meg a határon túliakért, illetve mit cselekedtek ellenük? Jeszenszky Géza történésszel, volt külügyminiszterrel (1990-1994) beszélgettünk abból az alkalomból, hogy az Osiris Kiadó gondozásában nemrégiben jelent meg Kísérlet a trianoni trauma orvoslására. Magyarország szomszédsági politikája a rendszerváltozás éveiben című kötetének második, bővített kiadása.

Atomcsend hadizajban
Harminc éve írták alá az Ukrajna nukleáris leszerelését célzó egyezményt Moszkvában.

Egy kép anatómiája: a Nagyi és a forradalom
A Fidel Castro vezette forradalmi csapatok hatvanöt évvel ezelőtt vették át a hatalmat Kubában. Azóta tart a karibi szigetország dicsőséges marxista-leninista korszaka.

Talált tárgy: Losonc, 1942
Egy erdélyi menekültnek kiállított igazolvány – és egy tipikusan huszadik századi magyar családtörténet nyomában.