A gyermek érdeke kit érdekel?

A gyermek érdeke kit érdekel?

Fotó: Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor az azonos nemű párok örökbefogadásáról van szó, gyakori érv, hogy a gyermek érdeke mindenképpen az, hogy családban nőjön fel, ne az állami intézményrendszerben, amely remélhetőleg megpróbálja a lehetőségeihez képest a legjobbat, csak éppen ez nagyon nehéz – és sokszor nem is sikerül. 

Erről a kérdésről érdemes lenne érdemi, adatokkal alátámasztott vitát folytatni, hiszen emberek sorsa, egész életpályája múlhat rajta – de ebben Magyarországon aligha reménykedhetünk. Egy napra mindenki felfigyelt arra, hogy úgy látszik, a fenti érvvel kormánypárti oldalon is egyetértenek egyesek, talán nem is kevesen. Nagyon sokan pedig teljesen ellenkezőképpen gondolják – ez nyilván nem független a kormánykommunikáció több éves, szisztematikus átképzésétől, amelynek burkoltan bár, de az volt a lényege, hogy a homoszexuális rossz. Nem mondták ki, de minden lehetséges módon próbálták körülírni.

Hasonló a helyzet az azonos nemű párok örökbefogadásával, amelyet végülis nem tiltottak meg, csak miniszteri engedélyhez kötöttek. Lehetőség van rá – ezt a Velencei Bizottság irányába különösképpen hangsúlyozta a kormány, hogy szó ne érje a ház elejét. Csak idővel a folyamatban lévő eljárások során szép lassan kiderült, hogy a gyakorlatban valószínűleg nem fog rá sor kerülni akkor sem, ha egyébként a gyermekvédelmi szakemberek a szakmai szempontok alapján támogatnák az azonos nemű párt, mert alkalmasaknak tartják őket a gyereknevelésre.

A gyámhatóság még azzal az érvvel is előhozakodott, hogy a homoszexuális tartalmak megjelenítése a gyermekvédelmi törvény szerint 18 év alattiaknak tilos, és ezt egy azonos nemű pár nem tudná biztosítani. Hiszen ők maguk is tiltott tartalom, ugye? Az utcán vajon ildomos még mutatkozniuk? Magyarország pedig lassan megszokta a helyzetet, egy-két nap alatt túllép majd azon is, ha kiderül, hogy mindez már egy-két kormánypárti influenszernek is sok. A gyermek érdekéről közben még sokan, sokat tudnának beszélni – a gyermekvédelmi szakszolgálatok dolgozói és más szakemberek. De az ő hangjuk alig-alig hallató. Pedig lassan már igazi médiazaj sincs a téma körül, csak fásult csend.