Az urizálás kockázatai

Az urizálás kockázatai

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncéljának átadásán a krakkói Várban 2021. február 17-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Nehezen tudja megemészteni Jakab Péter Jobbik-elnök elhíresült parizeres posztját a Fidesz. És alighanem érzékelik azt is, utat talál a néplélekhez a nem túl cizellált ellenzéki üzenet: a kormány járvány idején is felesleges dolgokra, a klientúrája hizlalására költi a magyarok pénzét. Vagyis a rendkívüli helyzetben is azt teszi, amit a Fidesz egyik ideológusa szerint a köznyelv egyszerűen lopásnak nevez.

– Van olyan életmód, van olyan luxus, van olyan gyarapodás, vannak olyan szokások, amiket egy politikus nem engedhet meg magának, különösen, ha hatalmon van, és különösen, ha tíz éve van hatalmon. Az embereket joggal bosszantja az urizálás. Aki nem tud lemondani a luxusról, a méregdrága órákról, a sportkocsikról, a luxusutazásokról, az egész egyszerűen ne álljon politikusnak – mondta online fogadóóráján Fürjes Balázs államtitkár, szavait a Blikk szúrta ki. Orbán Viktor szokásos pénteki rádióbeszédében pedig arra figyelmeztetett, hogy a Maldív-szigetekre vagy Dubajra tervezett luxusvakációt el kell halasztani a veszélyes mutánsok behurcolásának kockázata miatt. Üzenete a társadalom egy jól behatárolható, szűk csoportjának szólt. Azoknak, akiket a köznyelv NER-oligarcháknak vagy –lovagoknak nevez.

A miniszterelnök és a korábban a túlárazott sportberuházások Paganinijeként muzsikáló Fürjes Balázs megnyilatkozásait megelőzte a Jobbik közeli Alfahír beszámolója a fideszes elit kedvelt luxus-magángépének aktuális kiruccanásáról a Maldív-szigetekre. Ezzel a géppel utazott már Mészáros Lőrinc és családja, de Garancsi István kormányközeli üzletember jóvoltából maga a miniszterelnök is.

Nyilvánvaló, a feddés mögött nem morális meggyőződés, csupán rövid távú politikai megfontolás áll. Néha el kell játszani a saját bevallása szerint vagyontalan jó királyt, aki rendre inti udvartartása irritáló rongyrázásban a határt átlépett tagjait. Vagy közbe kell lépni, ha a főminiszter új családja megvenni készül egy fél vármegyét, mielőtt a lebukás után teljesedésbe megy az üzlet. Az urizálás azonban nem kisiklás, hanem az orbáni kormányzás szerves része és következménye, bizonyos értelemben a célja és lényege. Mégis, mi végre zajlik a közvagyon kiszervezése, a tulajdoni és vagyoni viszonyok ezermilliárdokban mérhető átrendezése? A nyertesek élvezni akarják az így teremtett luxust, és élvezni is fogják. Meg lehet próbálni elrejteni a látványt a köznép elől, de a fátyol mindig fellibben valahol: Ibizán, az Adrián vagy éppen egy helikopteres lagzitúrán.