Kényelmetlen helyzet

Kényelmetlen helyzet

Bajnai Gordon 2014. május 20-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Saját bevallása szerint kényelmetlen helyzetben találta magát Bajnai Gordon, miután végigfutott a sajtóban a hír, hogy visszatér a politikába, méghozzá a Momentum színeiben. A hír forrása a Blikkben megjelent írás volt, amely Fekete-Győr Andrást is idézte. Amit az ellenzéki párt elnöke konkrétan mondott, azt a volt miniszterelnök sem cáfolta: valóban beszéltek néhányszor a kormányzati tapasztalatokról, de nincs szó arról, hogy kormányváltás esetén Bajnai Gordonra valamilyen állami pozíció várna.

Csak a sajtó kreált ügyet néhány ártalmatlan mondatból? Tény, hogy sokan hamar tovább gondolták a leírtakat, mégsem gondolom, hogy amúgy nincs itt semmi látnivaló. Talán nem is annyira Bajnai Gordonról (vagy mások mellett Oszkó Péter egykori pénzügyminiszterről, aki karcosabban határolódott el a politikai szerepvállalás felvetésétől) van itt szó, hanem a Momentum és úgy általában az ellenzék helyzetéről. No meg az innovációról, illetve annak hiányáról. Miközben a deklarációk szintjén mindenki a közös 2022-es indulás híve, számos alapvető kérdés tisztázatlan még, így a lista/listák és a miniszterelnök-jelölt ügye is. Zajlik a helyezkedés, a pozícióharc az ellenzéki térfélen, ennek lehet a része a Bajnai visszatéréséről felröppentett, majd elpukkant hír.

A Momentum nagy dilemmája a Demokratikus Koalícióhoz való viszony. Másként fogalmazva: miként tudja a párt az Orbán-ellenes egységfronton belül megőrizni az önálló arcélét, hogy fajsúlyos szereplője legyen a 2022-es kampánynak? Új, egyben tapasztalatlan erőként fontos lehet számára a kormányképesség bizonyítása, s a jelek szerint Fekete-Győr András úgy látja, ebben segíthetnek a komoly kormányzati múlttal rendelkező szereplők. Ők a V21 csoporton keresztül már részesei a közös ellenzéki programot előkészítő egyeztetéseknek, ezt a tudásbázist igyekszik a Momentum a maga javára használni. Ezért nem bánják, ha az egyébként a magyar közélet teljes megújítását hirdető, vérfrissítést óhajtó pártot együtt emlegetik például a volt miniszterelnökkel.

Ebből persze nem következik még, hogy Bajnai Gordonban mint miniszterelnök-jelöltben is gondolkodnak. Hacsak nem varázsol elő azonban valaki hamar a kalapból egy olyan jelöltet, aki magától értetődő módon lesz Orbán Viktor esélyes kihívója, nem is olyan soká eljön majd a pillanat, amikor minden ellenzéki szereplőnek színt kell vallania a kérdésben. Kit jelöl? Vagy ki mögé áll be? Ellentétben a Demokratikus Koalícióval, több párthoz hasonlóan a Momentum számára is kényelmetlen pillanat lehet ez. Bajnai Gordon most azt mondja, az ellenzéki összefogás hiteles szereplőit kész segíteni, de ezen túlmutató ambíciói nincsenek. Másnak viszont lehetnek még vele kapcsolatban. Nagy tétet mernék feltenni rá, hogy nem a mostani volt az utolsó hír(esztelés) a volt kormányfő visszatéréséről.