Legyen tánc!

Legyen tánc!

Forrás: TikTok/Márki-Zay Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem igazán tudom hová tenni, amikor kormánypárti kommentelők  a feleségével közös tánca miatt gúnyolódnak Márki-Zay Péteren. A Demokratikus Mémek nevű kormánypárti felületen még egy igénytelen videó-összeállítás is megjelent, melyen a volt kormányfő-jelölt mellett Jakab Péter vagy Szél Bernadett is a Parlamentbe montírozva ropják. És látjuk persze Gyurcsány Ferencet a lassan húsz éve készült, az Igazából szerelem egy jelenetét imitáló táncával. Hiába telt el két évtized, jobboldali szavazók ma is előszeretettel élcelődnek a felvételen. Rég feledve, hogy az egykori miniszterelnök akkoriban járt népszerűsége csúcsán, amelyet a videó nem erodált, inkább még tovább is erősített. A Batiz András kormányszóvivő esküvőjére készült felvételt 2006 februárjában hozták nyilvánosságra. Két hónapra rá az MSZP magabiztosan nyerte a választásokat. Az Igen, igen kampánydal sem ment ki azóta a fejemből. A Fidesz is rájött aztán erre, amit tökéletesen mutatnak például Szentkirályi Alexandra különféle TikTok-videói.

Gyurcsány népszerűségvesztése után persze könnyű volt a táncot is nevetséges bohóckodásként értelmezni. De ettől még tény, hogy a választók jelentős része sosem fogja a hasonló jeleneteket szánakozva vagy elítélően figyelni. Miért is tennék? Az említett kormánypárti Facebook-oldalnak sikerült mind Jakab Péter, mind Kunhalmi Ágnes és Márki-Zay Péter emberi, kedves gesztusait egymás mellé rakni.

Mikor lett a tánc valamiféle nevetséges, szégyellnivaló dolog? Nem értettem akkor sem, amikor épp ellenzékiek nevetgéltek rajta, hogy Orbán Viktor és felesége Charlie-ra ropják. Kikapcsolódni, táncra perdülni nemhogy nem bűn, de a boldog, kiegyensúlyozott emberi létezés alapja. Felszabadító erővel bír. A választásokat persze nem keverhetjük össze a táncversenyekkel, a politikusoktól is másféle teljesítményt várunk el. Az Insta-marketinget nem cserélhetjük fel a valódi politikával. Kell a komolyság, a meggyőző erő. De annak hiányáért nem a táncolós videó megléte lesz a felelős. Sokkal bizalomgerjesztőbb az a politikus, aki előszeretettel táncol, nevet, mulat, mint amelyik csak a pódiumról képes összevont szemöldökkel harsogni. Annak, aki kínosnak, cikinek tartja a felszabadult táncot, inkább a saját életén érdemes elgondolkoznia. 

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!