Pokorni Zoltán (ember) arcai

Pokorni Zoltán (ember) arcai

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere beszédet mond Monspart Sarolta emléktáblájának felavatásán a Normafán 2023. április 24-én. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hogy a fideszesek egy év, egy hét vagy akár egy nap alatt egészen mást tudnak gondolni a világról, mint azelőtt, azt már megszoktuk. Most azonban egy (ex?) kormánypárti politikus egyetlen interjún belül is képes volt ellentmondani saját magának. Pokorni Zoltán, a Hegyvidék leköszönő kormánypárti polgármestere nyilatkozott a Telexnek, és azzal nyitott, hogy nem szereti ha leemberarcúzzák őt. "Nem örülök, amikor ezt hallom. Nem mintha nem esne jól az embernek, ha egy dicsérő jelzőt aggatnak rá, mert mindenki hiú. De ennek a fordítottját érdemes figyelni: hogy akkor vannak olyanok a Fidesz politikusai között, akik nem emberarcúak. Tisztességtelennek érzem ezt a többi fideszes kollégával szemben."

Ám nem sokkal később, amikor  értékeli a XII. kerületi választások eredményét, arra jut, hogy a kormánypárt támogatottsága azért csökken a talán legbudaibb kerületben, mert "itt sok a diplomás, magas kvalitású, magas szociológiai státuszú polgár, akik húsz évvel ezelőtt még nagy arányban támogatták a polgári oldalt, a Fideszt." Majd rátesz még egy lapáttal, amikor egy szolidan elitista különbségtételt is tesz a falusi közegben bejövő háborús propaganda és az azt elutasító hegyvidékiek között. "Nagy különbségű szociológiai összetételről" beszél, amiért valószínűleg csak azért nem kapja meg a magáét t a kormánypárt el- és kitartott véleményvezéreitől, mert ők most azzal vannak elfoglalva, hogy burjánzó hosszúságú cikkekben bizonygassák, az a férfi, aki nyomban üt, amint rádöbben, hogy nem ért meg egy szatírát.

Markáns eleme az interjúnak az is, amikor Pokorni érezhető lelkesedéssel mesél arról, hogy  visszamegy óraadó tanárnak. Az egykori Fidesz-alelnök úgy beszél erről, mintha teljesen magától értetődő volna, hogy egy korábbi politikust alkalmazni fognak, pedig hiába az oktatás sanyarú helyzete, egyáltalán nem az. Hogy mennyire nem, arra egy másik Telex-cikk és egy másik egykori Fidesz-politikus esete szolgáltat példát: Lakatos Béla, Ács egykori polgármestere korábban kilépett a jelenlegi kormánypártból, majd a Momentum színeiben és függetlenként is ráindult a Fideszre polgármesterként és országgyűlési képviselőként egyaránt. Most pedig nem tud eredeti szakmájában, tanárként elhelyezkedni, az indoklásnak (amit körülbelül úgy foglalhatunk össze, hogy "csak") pedig a szó klasszikus értelmében nincs emberi arca. Mindez persze független Pokorni Zoltán személyétől, de a "nagy különbségű szociológiai összetétel" illusztrálására ez a példa is tökéletesen alkalmas, és remélni lehet, hogy azt az eljárást is tisztességtelennek érzi, amiben Lakatos Béla kollégájának kell részesülnie.