Így küzd a világ egyik leggazdagabb asszonya a nők esélyegyenlőségéért

Így küzd a világ egyik leggazdagabb asszonya a nők esélyegyenlőségéért

Melinda Gates: A nő helye

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Melinda Gates könyvéről szólva hadd idézzük egy másik – magyar – szerző művét: Szécsi Noémi legújabb kötete, a Lányok és asszonyok aranykönyve a huszadik század fordulójának európai nőinek helyzetéről szól, arról az időszakról, amikor a társadalmi konvenciók és kőbe vésett szokásrendszerek még szigorú keretek közé szorították a nőket, amikor testükről még alapvetően mások döntöttek. De ez volt az a sorsfordító időszak is, amikor a nők kiharcolták maguknak a tanuláshoz való jogot, válhattak például tanárként vagy egészségügyi dolgozóként önmaguk is kenyérkeresőkké.

A XX. század elérkeztével nagyon lassan ugyan, de elkezdett átalakulni a nők és a férfiak közötti különbségtétel, főként Európában változott meg az addig működő világrend. Azóta eltelt több mint egy évszázad, de a világon még mindig számos olyan hely van, ahol a nők és a férfiak között nem létezhet egyenlőség. A világ egyik leggazdagabb asszonya, Melinda Gates több mint két évtizede küzd ezen elnyomott helyzetben élő nők esélyegyenlőségéért, a szegénység visszaszorítása, illetve az egészségügyi rendszer fejlesztése mellett humanitárius szervezetének célkitűzése a nők felemelése, az önrendelkezéshez, az oktatáshoz, a gyermekvállaláshoz, a munkához, az egyenlőségen alapuló kapcsolatokhoz való joguk megteremtésének elősegítése.

Nem elhanyagolható tény, hogy a világ legbefolyásosabb üzletembere, a Microsoft alapítója, Bill Gates feleségéről van szó, de Melinda Gates a maga kiváltságos életében is megtapasztalta, milyen nehéz egy nőnek a férfiak uralta munka világában bizonyítania rátermettségét, érvényesíteni saját érdekeit, ezért is érezte úgy, hogy fel kell emelnie szavát nőtársaiért. Magyarul most megjelent könyvében Melinda Gates olyan mélyszegénységben élő, diszkriminált asszonyokat mutat be, akik rendkívüli erejükről tanúbizonyságot téve képesek voltak alapjaiban megváltoztatni életüket, és irányt mutatni sorstársaiknak.

Megrázó és elgondolkodtató történeteiken keresztül szembesülhetünk azzal, hogy míg itt, Nyugat- és Közép-Európában mi, nők szabadon rendelkezhetünk életünk és testünk felett, addig pár tízezer kilométerre tőlünk a gyermekházasságtól kezdve a  fogamzásgátláshoz való hozzáférés megtagadásával és munkahelyi diszkriminációval sújtják a  különböző társadalmak Afrikától egészen Amerikáig a nőket. Ahogy sok helyen a szexuális visszaélések, a nemiszerv-csonkítás vagy az embertelen szülési körülmények is normálisnak számítanak a férfiak szemében.

„Manapság már rendelkezünk kellő tudással, energiával és erkölcsi belátással ahhoz, hogy újjáépítsük a történelem elavult építményeit. Senkit sem szabad az út szélén hagynunk, senkit sem szabad kirekesztenünk. A  célunk az, hogy elősegítsük a nők felemelkedését. Ha sikerül összefognunk e cél érdekében, mi magunk leszünk az az erő, amely a  magasba emel bennünket. (…) Ha az emberiség sorsán akarunk javítani, fel kell szabadítanunk a  nőket! Ez a  legátfogóbb, leghatékonyabb, legjobban megtérülő befektetés” – írja Melinda Gates.

Melinda Gates: A nő helye. Ford.: Getto Katalin. Libri Kiadó, 2019. 3999 Ft

Könyvesház rovatunk további cikkeiért ide érdemes kattintaniuk!

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/44. számában jelent meg október 31-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja jövő csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/44. számban? Itt megnézheti!