Száz hatékony megoldás a klímakatasztrófa ellen

Száz hatékony megoldás a klímakatasztrófa ellen

Paul Hawken: Visszafordítható

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Negyvenöt Magyarország. A Stanford Egyetem összehasonlító tanulmánya szerint ekkorára tehető világszerte azoknak a korábban növénytermesztésre és legeltetésre használt, de elsivatagosodott földeknek a területe, amelyekre később nem telepítettek erdőt, vagy nem lett belőlük fejlesztési terület. A felhagyott földek mérete ráadásul egyre csak nő, noha világszerte egyre több élelmiszert kellene előállítani a megnövekedett népesség táplálására. Ezért kulcskérdés a felhagyott szántóföldek és legelők egészségének helyreállítása, hogy hosszú távon alkalmasak legyenek termesztésre. Sőt, ha ezeket a földeket újra termékennyé tudjuk tenni, még szén-dioxidot is megköthetünk a légkörből.

Mi lenne itt a megoldás? Paul Hawken könyve erre is keresi a választ, miközben a szerző száz hatékony megoldást javasol a klímakatasztrófa megállításához. A kimerült talajok helyreállítását például az őshonos növényzet visszatelepítésével, különböző fajok ültetésével vagy helyreállító termesztési módszerek bevezetésével lehet segíteni. Ám ha a Föld megmentésére keressük a választ, nem elegendő felvázolni a célt:

Hawken ezért mind a száz esetben rámutat arra, pénzügyileg hogy is lehetne ösztönözni az embereket, hogy végre maguk is tegyenek a jövőjük érdekében. Így például ez esetben ki kell alakítani a talajregenerálás pénzügyi támogatásának formális rendszerét, amely segítené a földtulajdonosokat, hogy változásokat vezessenek be anélkül, hogy rámenne a gazdaságuk.

A könyv óriási érdeme, hogy túlmegy a napelemek és az energiatakarékos izzók használatán és bemutatja, hogy a globális felmelegedés kezelésének megannyi hatékony eszköze létezik. Jelenleg a jövőnket azért látjuk klímaszempontból meglehetősen sötétnek, mert a különböző híradások és jelentések inkább azzal foglalkoznak, mi lesz, ha nem teszünk meg valamit.

Hawken máshogy közelíti meg a problémát: az apokalipszis felvázolása helyett inkább megmutatja, hogyan győzzük le az éghajlatváltozást övező félelmünket, zavarodottságunkat és apátiánkat, valamint azt, hogyan cselekedjünk egyénileg, saját lakókörnyezetünkben, városainkban, valamint a régiók, az állam, a vállalatok és a civil szervezetek szintjén.

A könnyen érthető és népszerűsítő megoldások modellezésével a mű így olyan jövőt vázol fel, amelyben visszafordíthatjuk a globális felmelegedést és jobb világot hagyhatunk a következő nemzedékekre.

Paul Hawken: Visszafordítható. HVG Könyvek, 2019. 6490 Ft

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2020/21. számában jelent meg május 22-én.