Legalább 22 török katona meghalt egy szíriai bombázásban

Legalább 22 török katona meghalt egy szíriai bombázásban

Török harckocsi az északnyugat-szíriai Idlib tartomány keleti részében 2020. február 20-án. A nagyrészt felkelő milíciák ellenőrzése alatt álló Idlíb tartomány visszaszerzéséért az orosz légierő által támogatott damaszkuszi kormánycsapatok intenzív műveleteket folytatnak. A mérsékelt lázadó csoportokat segítő török hadsereg egy 2017. májusi orosz-török-iráni megállapodás értelmében van jelen a feszültségcsökkentési övezetnek minősített Idlíbben (Fotó: MTI/EPA/Jahja Nemah)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk az események függvényében frissül!

Legalább huszonkét török katona halt meg és rengeteg megsérült egy légitámadásban az észak-nyugat szíriai Idlib város közelében csütörtök éjjel.

A törökök szerint a szíriai kormányerők követték el a bombázást. A török erők megtorló hadműveleteket indítottak egyes források szerint, miután a török elnök, Recep Tayyip Erdoğan egy kétórás vészhelyzeti tanácskozást tartott miniszterek és katonai vezetők részvételével.

Közben az Al Dzsazíra hírtelevízió már 29 megölt katonáról beszél, a Guardian pedig 22 és 70 fő közé teszi a halottak számát. A híroldalak nem mulasztják el kiemelni, hogy ez Törökország legnagyobb veszteséggel járó napja a konfliktus kezdete óta. Ezzel a csütörtök éjjeli incidenssel már 42-re emelkedett az e hónapban az idlibi konfliktusban megölt török katonák száma.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az Idlib városáért folytatott küzdelemben Oroszország is részt vesz, mégpedig a törökök ellenében, a szíriai kormányerők mellett.

A Reuters csütörtökön idézett egy magas rangú török hivatalnokot, aki szerint Ankara a továbbiakban nem fogja megakadályozni a Törökország területén élő szíriai menekültek Európába jutását sem szárazföldön, sem vízi úton. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezt hivatalosan nem erősítette meg senki.

A Middle East Eye nevű független hírügynökség megerősítette ezt az értesülést, és tudni véli, hogy a fent említett csütörtök késő esti ankarai válságtanácskozás alkalmával döntött így Erdoğan elnök. Péntek hajnalban a török kormánypárt szóvivője, Ömer Çelik kijelentette, hogy Törökország ugyan továbbra is tartja magát az EU-val kötött megállapodásához, amelynek értelmében az Unió tetemes anyagi támogatásáért cserébe nem engedi tovább a migránsokat Európa felé, ám azt is leszögezte a szóvivő, hogy Törökország nem tudja tovább visszatartani a menekültáradatot.

A bombázásról ezen a linken talál videót: https://www.cnnturk.com/turkiye/iletisim-baskani-altun-kahraman-askerlerimizin-kani-yerde-birakilmayacak

A török állami média szerint a török külügyminiszter, Mevlüt Çavuşoğlu telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.

A szíriai kormányerők „minden ismert” célpontját tűz alá vették a török hadsereg légi és földi erői - mondta péntek hajnalban Fahrettin Altun, a török kormány kommunikációs vezetője.

Közben a török állami hírügynökség idézi Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtöki, még a súlyos katonai áldozatokkal járó bombázás előtti szavait, aki elítélt egy korábbi, a szír kormányerők és az orosz hadsereg általi légicsapást, amely civil áldozatokkal járt a térségben. Az állami hírügynökség viszont úgy próbálja beállítani, mintha a NATO főtitkár a török katonai erők elleni csütörtök éjjeli támadást ítélte volna el, holott Stoltenberg a korábbi, civilek elleni támadás ellen emelt szót.

Péntek hajnalban a terület török kormányzója 36, az incidensben megsérült török katonáról adott tájékoztatást (a 29 halotton túl).

Az ankarai kormány a csütörtök éjjeli támadást követően két órára blokkolta a közösségi média (Facebook, Instagram, stb.) oldalakat a kis-ázsiai országban.

A legnagyobb török ellenzéki párt, a Köztársasági Néppárt (CHP) zárt parlamenti ülés összehívását követeli a háborús helyzet kapcsán.

Közleményt adott ki magyar idő szerint péntek hajnalban az Egyesült Államok Külügyminisztériuma a The New York Times jelentése szerint. Ebben leszögezik: „kiállunk a Nato-szövetségesünk, Törökország mellett, és követeljük az Asszad-rezsim, Oroszország, és Irán által támogatott erők megvetésre méltó offenzívájának azonnali befejezését”.