Ukrajna szerint hetente több mint százmillió dezinformációs posztot terjesztenek az oroszok

Ukrajna szerint hetente több mint százmillió dezinformációs posztot terjesztenek az oroszok

Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/Szputnyik/EPA/Alekszej Nyikolszkij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország jelentősen fokozta dezinformációs kampányát, hogy ellentétet szítson és befolyásolja a közvéleményt, ezen felül pedig külön csoportok is foglalkoznak minden olyan nyugati országgal, amelyben választásokat tartanak – jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a The Times brit napilapnak adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett szerdán.

A tisztségviselő szavai szerint orosz ügynökök hetente 166 millió dezinformációs posztot terjesztenek Ukrajnáról olyan platformokon, mint a Telegram, Facebook, Instagram és Twitter. A múlt héten például 36 millió olyan poszt volt, amely az ukrán tisztviselők lejáratására irányult, 23,5 millió a nyugati országok és Ukrajna politikai és katonai egységének aláásására, 51 millió az ukrán hadsereg, illetve 55 millió a közvélemény demoralizálására – sorolta Danyilov. Elmondta, hogy Oroszország kifejlesztett egy mesterségesintelligencia-alapú eszközt, amellyel minden eddiginél „exponenciálisan nagyobb” léptékben avatkozik be a választásokba Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban.

Korábban Moszkva számtalan hackerre támaszkodott, hogy a szentpétervári trollgyárból származó dezinformációt elterjeszthesse a Telegram, a Twitter, a Facebook és az Instagram közösségi oldalakon. Most két-három ügynök több tízezer hamis fiókot képes létrehozni – fejtette ki a védelmi tanács titkára.

Dmitro Lihovij, a délkelet-ukrajnai szektorban (Tavria) szolgálatot teljesítő ukrán csapatok szóvivője az ukrán Szabadság Rádió műsorában közben arról beszélt, hogy az ukrán erők folytatják a védekező hadműveletet a Donyeck megyei Avgyijivka térségében, támaszkodva a terepviszonyokra, különösen a víztározók lépcsős vízeséseire Tonenyke, Orlivka és Berdicsi településeknél. Szavai szerint pontosan ezt a védelmi vonalat választották az ukrán csapatok, miután két hete kivonultak Avgyijivkából. „Maga a terep hozzájárul az ottani védekezéshez: a víztározókat lépcsős vízesések kötik össze, és ez komoly segítség a védekezésben” – fejtette ki a szóvivő. Kiemelte, hogy az orosz hadsereg rohamosztagait elzárták Orlivka falu elől. Az orosz erők tüzérségi fegyverek, aknavetők, drónok és repülőgépek támogatása mellett próbáltak előrenyomulni a településhez – jegyezte meg. Hozzátette, hogy Orlivkánál is megállították a támadó orosz csapatokat.

Anatolij Nyikityin, a 3. ukrán különálló dandár törzsőrmestere a rádióműsorban ugyanakkor rámutatott arra, hogy az ukrán erőknek a térségben az orosz irányított repülőgépbombák ellen még nincs védelme. „Az ellenség most olyan taktikát alkalmaz, amelyre nincs ellenszerünk: ötszáz kilogramm robbanóanyagot tartalmazó, irányított légibombákkal csapnak le. Ezek öt méter mély krátert hagynak maguk után becsapódáskor” – mondta Nyikityin. Azt is megjegyezte, hogy magában Avgyijivkában az ukrán erők erős erődítményekkel és védelmi vonalakkal rendelkeztek, amelyek segítették az ukrán fegyveres erőket az orosz hadsereg megfékezésében két éven át, az Ukrajna elleni invázió kezdete óta.

Olekszandr Tarnavszkij, a Tavria szektorban szolgáló ukrán csapatok parancsnoka a Telegramon azt írta, hogy az elmúlt nap során 66 katonai összecsapás volt a térségben az ukrán és az orosz csapatok között, az ukrán hadsereg 358 ellenséges drónt tett ártalmatlanná. Az orosz erők 31 légicsapást hajtottak végre és 1093 tüzérségi lövedéket lőttek ki az elmúlt 24 órában. Az elmúlt nap folyamán további 11 orosz katona esett fogságba – fejtette ki a parancsnok.

Az ukrán légierő arról számolt be, hogy megsemmisítették a déli Odessza és Mikolajiv megyékben mind a tíz Sahid drónt, amellyel Oroszország az éjjel Ukrajnát támadta. Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy az oroszok ismét a régiót ágyúzták. Eltaláltak egy teherhajót, lakott területeken a támadások következtében 12 többszintes és 15 családi házban keletkeztek károk, egy ember meghalt, kettő pedig megsérült. Oleh Szinyehubov, a keleti Harkiv megye kormányzója közölte, hogy Oroszország irányított bombákkal mért csapást a régióbeli Kupjanszk városának központjára, két helyi lakos meghalt és öten megsebesültek, de még lehetnek áldozatok a romok alatt. Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 412 ezret. Az ukrán erők kedden megsemmisítettek egyebek mellett 14 orosz harckocsit, húsz tüzérségi és két légvédelmi rendszert, valamint 24 drónt.

(MTI)