Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Orbán gratulált a Kempinskiben koccintó, börtönviselt román politikusnak

Szerző: | 2020. június 25., 17:33 | Külföld

Orbán Viktor és Adrian Năstase

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Három napja Orbán Viktor magyar miniszterelnök levelet írt az éppen hetvenedik életévét betöltő korábbi román miniszterelnöknek, Adrian Năstasenak.

HIRDETÉS - AIP

„Tisztelt Miniszterelnök Úr! Engedje meg, hogy 70. születésnapja alkalmából gratuláljak, és kifejezzem jókívánságaimat. Meggyőződésem, hogy a 2001-es budapesti látogatása során aláírt nyilatkozatot, amely lehetővé tette a kedvezménytörvény hatályba lépését, nem csupán új fejezetet nyitott kétoldalú kapcsolataink történetében, de a magyar-román kapcsolatokat is az európai értékeken nyugvó együttműködés felé terelte. Akkori megállapodásunk nem jöhetett volna létre az Ön konstruktív hozzáállása nélkül, amiért ma is hálásak vagyunk. A magyar kormány nevében ezentúl szeretném biztosítani, hogy a mindenkori román kormány mindig számíthat támogatásunkra a közös európai értékeink és a kölcsönös tisztelet talaján gyökerező együttműködés felé mutató munkában. Engedje meg, hogy jövőbeni céljai megvalósításához sok sikert, magánéletében pedig sok boldogságot és jó egészséget kívánjak. Isten éltesse!” – ez állt a június 22-én Budapesten keltezett levélben. 

A levelet Zákonyi Botond bukaresti magyar nagykövet adta át egy borválogatás kíséretében – számolt be róla büszkén a blogján a román politikus megemlítve, hogy sok vitás ügy volt köztük, de mindig civilizált módon rendezték ezeket, szem előtt tartva a jószomszédi viszonyt. Năstase azt is megjegyezte, sem a román kormány, nem az elnöki palota részéről nem kapott jókívánságot a kerek évforduló alkalmából.

Adrian Năstase a Szociáldemokrata Párt elődjének, a Szociáldemokrácia Romániai Pártjának volt az elnöke és 2000–2004 között Románia miniszterelnökeként is szolgált. Az első Fidesz-kormány bukása után, 2002 december elsején, a román nemzeti ünnep és Erdély elcsatolás évfordulóján vele koccintott Medgyessy Péter a budapesti Kempinski szállodában rendezett fogadáson. Ez akkor alaposan kiverte a biztosítékot a jobboldalon, de ez láthatóan nem zavarta Orbán Viktort, hogy felköszöntse a most hetvenéves politikust.

Mint ahogy az sem, hogy egykori miniszterelnök kollégája azóta megjárta a börtönt is: először 2012-ben kapott letöltendőt illegális kampányfinanszírozásért, majd vesztegetés elfogadása és a vád tanújának megzsarolása után összesen négy és fél év börtönt róttak ki rá. Mivel a hatvan év feletti jó magaviseletű raboknak harmadolható a büntetése, viszonylag hamar kikerült a rácsok mögül – az eljárást az is gyorsította, hogy büntetése alatt könyvet írt és a többi rabnak tartott előadásokat. 

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Adrian Năstase, Erdély, koccintás, Orbán Viktor, Románia


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest