37 évesen elhunyt a jeges vödrös kihívás ötletgazdája, aki 220 millió dollárt gyűjtött a kampánnyal

37 évesen elhunyt a jeges vödrös kihívás ötletgazdája, aki 220 millió dollárt gyűjtött a kampánnyal

Jeges vödrös kihívás. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Kim Quintano/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

November 22-én, vasárnap 37 éves korában elhunyt Patrick Quinn amerikai aktivista, aki a jeges vödrös kihívásként elhíresült kampánnyal 220 millió dollárt gyűjtött az amiotrófiás laterálszklerózisban (ALS) vagy más néven Lou Gehrig-betegségben szenvedők számára – adta hírül a Reuters.

Quinnél közel hét évvel ezelőtt diagnosztizálták a betegséget. Ezt követően vált a jeges vödrös kampány egyik húzóemberévé. A kihívás 2014 nyarán kezdett terjedni az interneten, Barack Obama amerikai elnöktől kezdve, Leonardo DiCapriótól kezdve Mark Zuckerberg Facebook-vezéren, Bill Gates-en át Falus Ferencig volt országos tiszti főorvosig, az ellenzék korábbi főpolgármester-jelöltjéig rengetegen csatlakoztak az akcióhoz.

A kampány során a Reuters szerint 220 millió dollárt sikerült összegyűjteni az ALS kutatására, és a kezelések hatékonyabbá tételére. Quinnt, Peter Frates korábbi egyetemi baseballjátékossal együtt – aki szintén e betegségben szenvedett – a Time magazin az év emberének jelöltjei közé választotta 2015-ben.

Az ALS-ben szenvedők szervezetében a központi idegrendszer mozgató idegsejtjei pusztulása következtében az akaratlagos izmok fokozatosan elgyengülnek, végül elsorvadnak. A beteg elveszíti mozgásképességét, legvégül már a légzőizmai sem működnek. Ez a betegség támadta meg a New York Yankees baseballcsapata híres játékosát, Lou Gehriget is, de a világhírű fizikus, Stephen Hawking is ebben a kórban szenvedett.