A cseh kormány különgépet indított Kínába 100 ezer gyorstesztért

A cseh kormány különgépet indított Kínába 100 ezer gyorstesztért

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Peter Pellegrini szlovák kormányfõ (j-b) a Kohézió Barátai csoport kormányfõi találkozóját megelõzõ V4-es egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón Prágában 2019. november 5-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A cseh kormány hétfőn különgépet indított a kínai Sencsenbe, hogy 100 ezer, a koronavírust kimutató gyorstesztet hozzon haza - írja az Index.

A cseh légierő Airbus A319-esét szerda kora hajnalra várják vissza. Ezek a gyorstesztek 29 perc alatt kimutatják a koronavírus jelenlétét a szervezetben. A cseh egészségügyi miniszter még vasárnap állapodott meg Kínával 1,1 millió orvosi maszk és 5 millió védőmaszk beszerzéséről. Andrej Babiš miniszterelnök ezen kívül tárgyal még Indiával és Vietnámmal is további maszkok beszerzéséről.

A WHO szerint a koronavírus megfékezésének egyik legfontosabb eleme a minél szélesebb körű tesztelés, amivel gyorsan fel lehet térképezni a fertőzötteket, majd az érintettek szűrését is.

Csehország keddig 6302 embert szűrt koronavírusra. A reggeli jelentések szerint hétfő estig 39 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Ezzel 383-ra nőtt a koronavírusos esetek száma. Halálos áldozat egyelőre nincs, de három beteg állapota válságos.

Csehországban is folyamatosan érkeznek magánszemélyektől, cégektől a felajánlások. Petr Kellner, a leggazdagabb cseh állampolgár 120 tonna egészségügyi felszerelést vásárolt (maszkokat, gyorstesztet is).

Prágában keddtől már csak arcmaszkban lehet felszállni az összes tömegközlekedésben használt eszközre. Aki nem így tesz, azt azonnal leszállítják.

Az emberek már csak indokolt esetben hagyhatják el lakásukat és tartózkodhatnak közterületen: ha munkába vagy orvoshoz mennek, ha gyógyszereket, tisztálkodószereket, és természetesen élelmiszereket vásárolnak.