A Fidesz támogatásával lesz frakcióvezető Weber, Szájer saját döntéséből nem indult alelnöknek

A Fidesz támogatásával lesz frakcióvezető Weber, Szájer saját döntéséből nem indult alelnöknek

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglehetősen ellentmondásos hírek érkeztek Brüsszelből, hogy

éppen mi a helyzet a Néppárt és a Fidesz között. Mint kiderült a magyar

kormánypárt egyik képviselője sem indult a frakcióban egyik posztért sem, de

nem azért, mert a felfüggesztésük miatt ezt nem tehették volna meg.

„Attól, hogy a Fidesz EP-képviselői úgy döntenek, hogy nem indulnak egy pozícióért a néppárti frakcióban, még nem jelenti azt, hogy nem is tehetik meg. Igenis megtehetik mind a frakción, mind pedig az Európai Parlamentben belül. A belső frakciószabályok nem ugyanazok, mint a Néppárt szabályai” – írta ki saját Twitter-oldalán Pedro López de Pablo, a Néppárt szóvivője.

Gulyás Gergely: A Fidesz maradna a Néppártban | Magyar Hang

Ez pedig azt jelenti, hogy nem az Európai Néppárt, hanem a Fidesz képviselői döntöttek úgy, hogy nem töltenek be vezető pozíciót a frakcióban. Ráadásul Szájer József az atv.hu kérdésére elmondta, a fideszes képviselők teljes jogú tagjai az Európai Néppárt frakciójának, hiszen az alapszabályukban nem is ismerik azt a fogalmat, hogy felfüggesztett státuszú képviselő. Miután egy fajsúlyos bizottsági posztot megpályáznak, ezért Szájer úgy döntött, hogy nem indul a néppárti frakció alelnöki posztjáért.

Gonzalez Pons, a néppárti frakció első alelnöke szintén a Twitteren jelezte, a Fidesz-képviselők teljes jogú tagjai az EPP-csoportnak. „Bármely pozíciót betölthetnek, mert teljes jogú tagjai a néppárt frakciójának. A Fidesz nem felfüggesztett státuszú az EPP-frakcióban. A felfüggesztés alapszabályunkban nem létezik” – tette hozzá.

Mindezek mellett az Euronews úgy tudja, hogy a fideszes európai parlamenti képviselők támogatják a szerdai szavazáson, hogy ismét Manfred Weber legyen az Európai Néppárt parlamenti frakcióvezetője.

„A Fidesz kihozta a maximumot, a DK döntő részben Dobrev Klárának köszönheti a sikerét" | Magyar Hang

A kormány és Orbán Viktor többször is elmondta, hogy Weber megsértette a magyarokat, ezért nem támogatják, hogy ő legyen az Európai Bizottság elnöke. Közvetlenül az EP-választás előtt azt mondta róla a Bildnek, hogy már ne konzervatív politikus. Annyira azonban – legalábbis úgy tűnik – nem volt nagy a sértődés, hogy a frakcióvezetői posztját ne szavazzák meg.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig úgy nyilatkozott hétfőn a német Die Weltnek, hogy inkább maradnának a Néppártban, és szerinte ez mindkét félnek jobb. Azt is mondta, hogy lehetnek olyan témák, amikor a magyar kormánypárt együtt tudna működni akár a balközéppel, a nagyon megerősödött zöldekkel, de akár a liberálisokkal is. Emlékezetes, a választási kampányban éppen őket nevezték a Fidesz részéről Soros-bérenceknek vagy bevándorláspártiaknak. Azt is mondták, hogy a Néppártnak nem szabad velük együttműködni, hanem inkább Salviniékkel. Valamint, hogy ha a Néppárt úgy fordul, akkor a Fidesz inkább elhagyja a pártcsaládot.