A franciák alkotmányba foglalnák az abortuszhoz való jogot

A franciák alkotmányba foglalnák az abortuszhoz való jogot

Macron elnök Berlinben, 2022. január 25-én. A multik érdekei ismét felülírhatják a politikai célokat (Fotó: Reuters/Tobias Schwarz)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Emmanuel Macron francia elnök pártjához tartozó képviselők egy csoportja törvényjavaslatot nyújt be, hogy foglalják alkotmányba az abortuszhoz való jogot – írta meg a Washington Post.

Azután döntöttek így, hogy pénteken az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hatályon kívül helyezte a nők abortuszra vonatkozó alkotmányos védelmét.

Az abortuszhoz való jogot Franciaországban már törvénybe foglalták 1975-ben, Marie-Pierre Rixain képviselő szerint azonban ha alkotmányba foglalják, azzal bebetonozzák az abortuszhoz való jogot a jövő generációi számára. Hozzátette, hogy „ami máshol történt, nem történhet meg Franciaországban”.

A törvényjavaslat tartalmazna egy olyan rendelkezést, amely „lehetetlenné tenné, hogy bárkit megfosszanak a terhesség önkéntes megszakításának jogától”.

Aurore Berge, a Macron-párti frakció vezetője a parlamentben kijelentette, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntése az abortuszjog visszavonásáról „katasztrófa a nők számára szerte a világon”.

Az ügyben Macron is megszólalt, Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy „az abortusz minden nő alapvető joga, amit meg kell védeni”. Szerinte a nők szabadságjogait ássa alá az amerikai legfelsőbb bíróság döntése.