A korrupciógyanúba belebukott Sebastian Kurzcal találkozott Szijjártó Péter

A korrupciógyanúba belebukott Sebastian Kurzcal találkozott Szijjártó Péter

Sebastian Kurz és Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellene induló korrupciós vizsgálatok miatt tavaly lemondott Sebastian Kurzcal találkozott Szijjártó Péter. A magyar külügyminiszter erről Facebook-oldalán posztolt, megjegyezve, hogy „a barátság nem konjunktúrafüggő.”

A kormánypárti politikus annak ellenére tett így, hogy nemrég már meggyűlt a baja azzal, kit is tekint a barátjának. Tavaly év végén ugyanis még az orosz külügyminisztertől kapott „barátságért” kitüntetést, akkor pedig Szergej Lavrovot is a barátjának nevezte. Most Kurzról írta, hogy 2015-ben kötöttek barátságot, amikor még osztrák kollégája is külügyminiszter volt. „Sebastian kiváló külügyminiszter és kiváló kancellárja volt Ausztriának, mindenfajta beavatkozási kísérlet nélkül mondom (írom), hogy az osztrákok sokat vesztettek az ő lemondásával” – fejtegette Szijjártó, hozzátéve, hogy a barátság nem az éppen betöltött pozíciókon múlik, ezért folyamatosan kapcsolatban vannak, és gyakran beszélnek aktuális európai kérdésekről.

Kurz tavaly ősszel volt kénytelen lemondani, miután a korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) házkutatást tartott a kormányon lévő Osztrák Néppárt (ÖVP) központjában és a kancellári hivatalban is. Arra igyekeztek bizonyítékokat találni, hogy az ÖVP manipulálta-e az Österreich napilapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, illetve hogy közpénzből fizetett-e nagyjából 1,3 millió eurót különböző hirdetésekért és médiakooperációkért. Kurz a történtek miatt teljesen kivonult a politikai életből.