A lengyel állami hírügynökség kikéri magának, hogy propagandát terjesztene

A lengyel állami hírügynökség kikéri magának, hogy propagandát terjesztene

Donald Tusk még koalíciós kormányfőjelöltként sajtótájékoztatót tartott Varsóban 2023. december 8-án. (MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lengyel állami hírügynökség, a PAP visszautasította az új kormányfő, Donald Tusk közmédiát érintő megállapításait. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a nyolc év nemzeti-konzervatív kormányzás után a kormányrudat nemrég átvevő Tusk a 2024-es költségvetéssel kapcsolatos sajtótájékotatóján azt közölte: jövő évi lengyel költségvetésben egyelőre nem biztosítják a közmédia finanszírozását, az csak a jelenlegi helyzet „javítása” után lesz lehetséges. A lengyel miniszterelnök ugyanis jelezte: „egy olyan közmédia, mint amilyen most van, egyáltalán nem érdemli meg, hogy az adófizetők zsebéből finanszírozzák”.

Arra vonatkozóan, hogy a szejm kedden napirendre tűzi a lengyel közszolgálati televíziót, rádiót és a PAP hírügynökséget érintő határozatot, Tusk elmondta: a dokumentum „az első lépést jelenti a közmédia javításához”. Bejelentette: a parlamenti többség olyan törvényeket készít majd elő, amelyek ”visszaállítják a közmédia elemi semlegességét”.

Az MTI beszámolója szerint a határozattervezetre reagálva, a PAP hírügynökség arra szólította fel a lengyel törvényhozás alsó házát, a szejmet, hogy hagyjon fel jó hírnevének megsértésével. A hivatalos felhívásban rámutattak: a parlamenti határozat szövege egy újságcikkre támaszkodik, az azt korábban megjelentető, sajtókiadással foglalkozó cég ellen a PAP személyiségi jogok megsértése miatt korábban pert is indított. Hangsúlyozták: a PAP tényeket közvetít, politikailag független, nem terjeszt propagandát, és nem támogat konkrét politikai pártokat.

Az ügyben a lengyel államfő is megszólalt. A korábbi vezető kormánypárt, a Jog és Igazságosság korábbi politikusa, Andrzej Duda elnök kedd délután levelet intézett Szymon Holowniához, a szejm elnökéhez, melyben – utalva a határozat tervezetére – aláhúzta: nem vonja kétségbe a parlamenti többség jogát a jogi rendszer módosításához, „a politikai cél azonban nem igazolhatja az alkotmányos és törvényi szabályok megsértését vagy megkerülését”. – A bejelentett, közmédiát érintő módosításoknak „tekintettel kell lenniük a demokratikus normákra, és csak az alkotmányban megszabott módon lehet őket foganatosítani” – hangsúlyozta Duda.

A lengyelországi kormányváltással, és többek között a lengyel közmédia helyzetével, illetve a lengyel-magyar kapcsolatok várható alakulásával foglalkozik Reptér című külpolitikai háttérműsorunk, a beszélgetést alább tudják meghallhatni: