A téli olimpia előtt három héttel Pekingben is megjelent az omikron

A téli olimpia előtt három héttel Pekingben is megjelent az omikron

A közelgő holdújévre, a legnagyobb kínai ünnepre hazautazó utasok a téli játékok plakátjai előtt, a pekingi Déli páyaudvaron 2022. január 14-én. A tömeges utazással járó ünnep egybeesik a 2022-es pekingi téli olimpia kezdetével, ezért a kínai főváros lépéseket tesz a koronavírus-járvány terjedése kordában tartásának érdekében, például korlátozzák az eljutást a szomszédos nagyvárosba, Tiencsinbe, amely most az erősen fertőző omikron vírusváltozattal küzd.
MTI/AP

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Első ízben regisztráltak a koronavírus omikron variánsával történt helyi fertőzést a kínai fővárosban – jelentette szombaton a kínai állami televízió, alig néhány héttel a pekingi téli olimpia kezdete előtt.

A hatóságok lezárták a fertőzött személy lakóépületét és munkahelyét, és 2430 koronavírustesztet végeztek a két helyszínnel kapcsolatban álló emberekkel – jelenti az MTI.

A február 4-én kezdődő téli olimpia előtt a kínai városokban nagy figyelmet fordítanak a koronavírus-fertőzésekre. A hatóságok különösen óvnak a SARS-CoV-2 vírus terjedésének megnövekedett veszélyétől a január végén kezdődő holdújév idején, amikor sokan utaznak az országon belül, és látogatnak haza külföldről. Sok önkormányzat azt tanácsolja a lakosoknak, hogy amennyiben nem feltétlenül szükséges, ne hagyják el városukat az ünnepek idején, és számos nemzetközi és helyi légi járatot felfüggesztettek.

Pekingen kívül omikron vírusvariánssal történt helyi fertőzést észleltek az északi Tiencsin városában, valamint a közép-kínai Honan, a déli Kuangtung és az északkeleti Liaoning tartományokban. A fertőzöttek száma nem ismeretes. Ezenkívül tizennégy tartományban mutatták ki az omikront külföldről érkezett emberek szervezetében.