Amerika választ: szoros verseny a szenátusért, az alsóházat vihetik a republikánusok

Amerika választ: szoros verseny a szenátusért, az alsóházat vihetik a republikánusok

John Fetterman demokrata pennsylvaniai szenátorjelölt beszédet mond, miután legyőzte republikánus vetélytársát, Mehmez Oz televíziós műsorvezetőt Pittsburghben 2022. november 8-án, a félidős kongresszusi és helyi választásokon (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hagyományosan az adott elnöki ciklus közepén megtartott úgynevezett félidős amerikai választásokon ezúttal a Kongresszus teljes alsóházát, azaz 435 képviselőről, míg a felsőház, a száz tagú szenátus 35 helyéről, valamint további 36 kormányzó személyéről dönthettek az amerikai választók. A voksolás több szempontból is kulcsfontosságú volt a demokrata Joe Biden elnök kormányzata számára, legfőképp azért, mert az eredmények fényében lehet majd látni, jogalkotási szempontból mennyire lehet majd szabad keze és mozgástere az adminisztrációnak.

Frissítés: a legfrissebb eredményekről itt olvashat.

Az urnazárást követő első exit pollok azt mutatták, hogy a washingtoni törvényhozás alsóházában a jelenleg ellenzéki republikánusok szereznek többséget, ami rossz hír a Fehér Ház számára. A szavazatokat jelenleg is számolják, a CNN hírtelevízió összegzése szerint jelenleg 195 helyet már biztos, hogy megszereztek a republikánusok. Ugyanez a szám a demokratáknál 174. A többséghez összesen 218 mandátum szükséges.

A szenátusban közben nagyon szoros, fej-fej melletti verseny alakult ki. Jelenleg 48-48 helyet biztosítottak maguknak a demokraták és a republikánusok is. A többséghez itt 51 szenátori helyre lenne szükség. Ami a kormányzói helyeket illeti, a szavazatszámlálás jelenlegi szakaszéban az látszik, a demokraták két további állam csúcsvezetői székét megszerezve 15 kormányzói pozíciót már megszereztek, míg a másik oldalon a republikánusok két széket elvesztve 23 pozíciót visznek majd el.

A BBC összegzése szerint a demokraták győzelmeikkel New Hampshire-ben és Washingtonban is megtartották a szenátusi helyeiket, míg a republikánusok Ohióban és Észak-Karolinában győzedelmeskedtek. Florida kormányzója, a republikánus Ron DeSantis elsöprő, több mint 1,5 millió szavazattal nyerte meg az újraválasztását, ami további találgatásokat ad arra nézve, hogy két év múlva a republikánusok színeiben indulhat az elnökválasztáson. A republikánusok a texasi és georgiai kormányzói versenyt is megnyerték komoly demokrata kihívóikkal szemben.

A demokraták Massachusettsben és Marylandben nyertek el két korábbi republikánus kormányzói széket, míg Pennsylvaniában és New Yorkban visszaverték a kihívóikat. Az egyik legkiélezettebb verseny eddig a pennsylvaniai szenátori székért zajlott: a korábban republikánusok által elnyert pozícióban ezúttal a demokrata jelölt nyert: John Fettermann a szavazatok 49,9 százalékát (2,5 millió voks) szerezte meg, míg a republikánus Mehmet Oz 47,7 százalékot kapott (2,39 millió szavazat), a kettejük közti különbség mindössze 106 ezer szavazat volt. 

A választási hangulatot egyértelműen a gazdasági jellegű témák, leginkább a brutális élelmiszer- és energiaárak emelkedése uralta, amely 40 éve nem látott magaslatokban jár az Egyesült Államokban is. Az urnazárást követő közvélemény-kutatások szerint a választók harmada szerint ez a kérdés jelenleg a legfontosabb, és közülük 70 százalék azt mondta, emiatt a republikánusokra szavazott. A szavazók túlnyomó többségének rossz a véleménye az országban zajló dolgokról: 10-ből több mint heten mondta azt, hogy „elégedetlen” vagy „dühös” a jelenlegi helyzet miatt. A választók 40-40 százaléka egy pártot lát szimpatikusnak, amelyre amúgy szavazott. Érdekesség ugyanakkor, hogy ezúttal volt 11 százalék, amely mindkét pártot antipatikusnak találja, ám többségük, 60 százalékuk ennek ellenére a republikánusokra szavazott. 

A Fehér Ház egyébként korábban arról tájékoztatott, hogy a végleges eredményekre egyes helyeken akár több napot is várni kell, mire hivatalosan minden szavazatot, így a levélben, előre leadottakat is, összesíteni tudják. Ezek azokon a helyeken lesznek kulcsfontosságúak, ahol nagyon szoros verseny alakul ki.