Amerikában van tagállam, ahol január elejére a lakosság közel tizedét beoltják

Amerikában van tagállam, ahol január elejére a lakosság közel tizedét beoltják

Anthony Faucit, az amerikai Országos Allergia- és Fertőzőbetegség-kutató Intézet igazgatóját beoltják a Moderna vakcinájával (Fotó: NIH/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jóval könnyebb az újságírók dolga ott, ahol a hatóság nem titkolózik, hanem minden adatot nyilvánosságra hoz: a Washington Post egy állandóan frissülő cikkben követi nyomon tagállamokra lebontva, hol tartanak a koronavírus-járvány elleni védőoltással. Az Amerikai Egyesült Államokban eddig már több mint kétmillió ember kapta meg a védőoltás első adagját (sehol a világban nem tudnak egyelőre ekkora számot felmutatni).

De még ennél is elképesztőbb, hogy már 7.7 millió vakcinát leszállítottak az oltópontokra a Pfizer-BioNTech termékéből. Sőt, mivel elkezdik szállítani a Moderna védőoltását is, év végére, vagyis két nap múlva 16 millió adag védőoltás áll rendelkezésre Amerikában. Ez elég a teljes lakosság öt százalékának beoltására, vagy másképpen számolva az egészségügyi személyzet háromnegyedének az immunizálására!

Az egyes államok maguk dönthetnek arról, ki kapják meg leghamarabb a vakcinát, de mindenütt a frontvonalban dolgozó egészségügyisek állnak a lista élén. A döntések is nyilvánosak – a washingtoni lap államokra lebontva közli naprakészen, hogy mennyi adagot védőoltás érkezett, ebből mennyit adtak be és kik kaphatták meg a védettséget. Van olyan állam (Alaszka), ahol már az év elején elérik a lakosság 8.5 százalékának az immunizálását, hiszen az ott élő 732 amerikainak az idei évben 62 ezer vakcina jut. Ebből 34 ezret kapnak az egészségügyi dolgozók, és 9 600 adag jut az idősotthonok lakóinak. Az előbbi két kategóriában tehát mindenki megkapja az első védőoltást, és 3-4 hét múlva a második adagot is.

Érdekes megnézni a Magyarországhoz hasonló lélekszámú Georgia állam adatait is, ahol kedden újabb szavazást tartanak: mivel novemberben két szenátori körzetben is döntetlen eredmény született, meg kell ismételni a választást. (Mellékszál, de különösen nagy a tét, mert ha a demokraták mindkét helyet megszerzik, akkor az új elnök pártjának többsége lesz a szenátusban és a képviselőházban is, így jóval könnyebben kormányozhat.)

Georgiába 460 ezer adag védőoltás érkezik az év végéig (eddig már 26 ezer adagot be is adtak), így a lakosság 4.3 százaléka juthat védettséghez. A 470 ezer egészségügyi dolgozó és a 87 ezer öregotthonban lakó és -dolgozó 82 százaléka még idén hozzájuthat a védelemhez. Az államban egyébként az elmúlt egy hétben összesen 6400 ember fertőződött meg a vírussal és 42 halálesetet jegyeztek.