Annyi bozóttűz emészti Nyugat-Kanadát, hogy már egy esetleges evakuálásra is felkészültek

Annyi bozóttűz emészti Nyugat-Kanadát, hogy már egy esetleges evakuálásra is felkészültek

Bozóttûz pusztít a kanadai Brit Columbia tartományban fekvõ Lyttontól északra 2021. július 1-jén (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Darryl Dick)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután egymás után három napon keresztül is a kanadai Brit Columbia tartományban lévő Lytton kisvárosban megdőlt az abszolút kanadai melegrekord (45, 46,5 és 49,5 Celsius fokkal), majd egy futótűz a város nagyrészét elpusztította, újabb természeti katasztrófa van kibontakozóban a nyugat-kanadai területen: nagy kiterjedésű futótüzek pusztítják az erdőségeket.

A hatalmas hőségben az elhalálozások száma is megugrott: 719 váratlan elhalálozást jelentett a provincia, ez a szám háromszor annyi, mint amennyi normál esetben az év azonos időszakában előfordul. A futótűzben viszont csak ketten lelték halálukat, ami az alacsony népsűrűséggel is magyarázható.

Ahogy tavaly év elején Ausztráliában is láttuk, a futótüzek önmagukat képesek tovább hevíteni: a felszálló füstből összeálló felhők száraz, eső nélküli villámcsapásokat generálnak, melyek a teljesen kiszáradt növényzetet lángra lobbantják. Az elmúlt napon legalább 174 bozóttüzet regisztráltak a hatóságok, ezeknek több, mint a fele az elmúlt két napban lobbant be, miután nagyjából 12 ezer száraz, eső nélküli villámcsapás érte a területet. Még a kanadai haditengerészetet is a partok közelébe vezényelték, hogy segítsenek az esetleges evakuációban – a tüzek jelenleg Vancouvertől 330 kilométerre északkeletre pusztítják az erdőséget. Ez arra is válasz lehet, hogy miután Lytton kisváros porig égett, bennszülött csoportok vezetői kritizálták a kormányt, hogy szinte semmi segítséget nem kaptak az evakuáció során.

Jelenleg 172 aktív tűz van a provinciában, mint azt ezen az interaktív térképen is meg lehet nézni. 16 200 hektárnyi azaz 162 négyzetkilométernyi terület ég a picit több, mint tíz magyarországnyi területű Brit Columbiában.

Justin Trudeau miniszterelnök pénteken több miniszterrel és bennszülött népcsoportok vezetőivel is találkozott, hogy áttekintsék a helyzetet.

Címkék: Kanada, tűzvész