Antony Blinken lemondta a Szergej Lavrovval tervezett találkozót

Antony Blinken lemondta a Szergej Lavrovval tervezett találkozót

Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: Antony Blinken Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Antony Blinken amerikai külügyminiszter egyelőre mégsem találkozik Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, miután Oroszország elismerte a szakadár kelet-ukrajnai megyéket, és „békefenntartó” egységeket vezényelt a területre. Ugyanakkor az amerikai külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy továbbra a diplomáciai megoldást szorgalmazzák, ha Oroszország lépéseket tesz az „Ukrajna elleni agressziója” de-eszkalálása irányába.

A tervek szerint ma találkozott volna Blinken és Lavrov, de az amerikai külügyminiszter inkább Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel tárgyalt. „A most kezdődött újabb orosz invázió Ukrajna ellen egyértelműen azt jelenti, hogy az e heti találkozónak Lavrov külügyminiszterrel, hogy a diplomáciai megoldást keressük – azt a diplomáciai megoldást, amit Oroszország most elutasított – nincs értelme” – mondta Blinken.

Az ukrán külügyminiszter ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a kormánya is keresi a diplomáciai megoldást, ha lehetséges, hogy megelőzzenek egy teljes erővel indított orosz inváziót. De ha ez kudarcot vall, az ukrán nép „az ország minden centiméteréért, minden városáért, minden falujáért harcolni fog. Addig fog harcolni, míg nem győzünk.”