Az EU azonnali segítséget nyújt India járványügyi védekezéséhez

Az EU azonnali segítséget nyújt India járványügyi védekezéséhez

Koronavírus okozta betegségben elhunyt emberek rokonai leveszik a védőruházatot, miután elvégezték a hamvasztás előtti szertartást egy krematóriomban az India északi részén fekvő Dzsammuban 2021. április 23-án (Fotó: MTI/AP/Channi Anand)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió, a katasztrófahelyzetek kezelésének támogatására létrehozott polgári védelmi mechanizmusa keretében, azonnali segítséget nyújt Indiának a koronavírus-járvány elleni védekezéshez – közölte Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében vasárnap közölte, India segítséget kért az uniótól a járványügyi védekezéshez, miután a héten rendkívüli mértékben megemelkedett a betegek száma. Vasárnap, minden korábbi rekordot megdöntve, megközelítette a 350 ezret az új fertőzöttek napi esetszáma.

A brüsszeli bizottság MTI által is idézett elnöke kijelentette: az uniót aggodalommal tölti el az indiai járványhelyzet, és a szolidaritás jegyében gyors segítséget nyújt a dél-ázsiai országnak. Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos üzenetében arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság Veszélyhelyzet-reagálási Központja (ERCC) készen áll arra, hogy India rendelkezésére bocsássa az Újdelhi által igényelt oxigén- és gyógyszer-szállítmányokat.

Indiában a héten sorra dőltek meg a koronavírus-járvány újonnan regisztrált fertőzöttjeinek napi rekordjai. Az ország egészségügyi minisztériuma szombatra virradóra 346 786 új fertőzöttet és 2624 halálos áldozatot jelentett, a statisztikák szerint pedig Újdelhiben minden negyedik percben meghal valaki a koronavírus okozta betegségben.

Az Európai Unió mellett az Egyesült Államok, valamint Pakisztán jelentette be, hogy segítséget nyújt az 1,4 milliárd lakosú Indiának. A német védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy fontolgatja a sürgős segítségnyújtást, főleg a most leginkább hiánycikknek számító mobil oxigén generátorokat és más egyéb felszerelést küldenének Indiába.

A legutóbbi, április 23-i adatok szerint a kontinensnyi ország lakosságának 8,6 százaléka, 138 millió indiai kapta már meg a koronavírus elleni védőoltások első dózisát, míg a második adag vakcinával mindössze 1,6 százalék, 21,44 millió főt oltottak be.

Címkék: India, koronavírus