Az Európai Néppárt mindent vitt – nem történt szélsőjobboldali áttörés az EP-ben

Az Európai Néppárt mindent vitt – nem történt szélsőjobboldali áttörés az EP-ben

Ursula Von der Leyen győzelmi beszédet tart (Fotó: Magyar Hang/Arató László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

Néhány perccel éjfél előtt lépett a pódiumra Ursula von der Leyen, az Európai Néppárt vezető jelöltje Brüsszelben, az Európai Parlamentben. „Megnyertük, mi vagyunk messze a legerősebb politikai erő, és ezt a szavazók is megerősítették” – jelentette ki Von der Leyen. Az EP-választások eredménye egyértelműen rámutatott, hogy a szélsőjobboldali áttörés elmaradt. És leginkább az Európai Néppárt volt az, amelyik ennek a hasznát lefölözte.

Az Európai Parlament brüsszeli épületében legalább ezer újságíró követte figyelemmel az eredményeket. A plenáris ülésterem színpadán időről-időre exit pollokat, részeredményeket közölte2, s ezekből szép lassan, kockáról-kockára kirajzolódott az a kép, amelynek alapján Von der Leyen győzelmi beszédet tarthatott, a második helyen végzett szociáldemokraták nevében pedig Nicolas Schmit gratulálhatott. Az Európai Néppárt neve mellett ebben a pillanatban 191 képviselői pozíció állt, míg a Szociáldemokraták 135 képviselővel rendelkeznek. Ezek a számok természetesen az adatok teljes körű feldolgozásáig módosulhatnak, illetve arra is lehet számítani, hogy az újonnan az EP-be jutott pártok is frakciót találnak maguknak. Így például a Tisza Párt, amelynek képviselői az Európai Néppártot erősítik majd – ezt kifejezetten jelezte is az este során Manfred Weber frakcióvezető. Míg például az európai konzervatívok nevében felszólaló Assita Kanko már egyáltalán nem volt ilyen lelkes akkor, amikor a Fidesz esetleges felvételéről kérdezték.

Ursula von Leyen kijelentette, hogy azokkal fog az Európai Néppárt szövetséget kötni, akik támogatják Európát, Ukrajnát és a jogállamiságot. Közölte, hogy már holnaptól a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal is felveszik a kapcsolatot – akikkel az elmúlt öt évben is közösen alkották az EP többségét. Ezzel most sem lesz gond, a 720 EP-képviselőből több mint 400-an ülnek e három frakció valamelyikében.

Von der Leyen azt is mondta, hogy bízik abban, hogy a második mandátumára is megkapja a bizalmat a tagállamoktól és az Európai Parlamenttől.

Hiába ért el kimagasló eredményt a két legnagyobb tagállamban, Franciaországban és Németországban a szélsőjobboldal, ez nem volt elég ahhoz, hogy európai szintre is átvigyék ezt a támogatottsági arányt. Különösen úgy nem, hogy az eddig is töredezett radikális oldal tovább aprózódott azzal, hogy a német AfD-t sorozatos botrányok miatt végül kitették az Identitás és Demokrácia frakcióból.

Míg korábban a felmérések alapján valószínűnek tűnt, hogy a liberálisok harmadik helyét is elveheti a konzervatív és/vagy a szélsőjobbos frakció, ettől a szavazás után nagyon messzire kerültek. A liberálisok, bár gyengültek, de 80 képviselővel rendelkeznek majd, míg a konzervatívok csak 71, az ID pedig 57 mandátumhoz jut.

Az új összetételű Európai Parlament júliusban alakul meg, azonban már kedden találkoznak a képviselőcsoportok vezetői az Európai Parlament elnökével, és megkezdődik a frakciók megalakulása, az esetleges szövetségek megkötése.