Az Európai Néppárt várja Magyar Péteréket, az „ajtó nyitva áll”

Az Európai Néppárt várja Magyar Péteréket, az „ajtó nyitva áll”

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke beszél a néppárt kétnapos bukaresti kongresszusának második napi ülésén, 2024. március 7-én. (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Manfred Weber, a jobbközép Európai Néppárt elnöke, európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a Politicónak azt mondta, „nagyon szívesen” dolgozna együtt Magyar Péterrel. „Az ajtónk nyitva áll” – közölte Weber, hozzátéve, hogy örül Magyar érdeklődésének. Ezzel megnyílhat az út a Tisza Párt néppárti tagsága előtt, amely a Fidesz után a második legnagyobb delegációt küldheti hazánkból az uniós törvényhozásba a vasárnapi választás után, legalábbis szinte az összes közvéleménykutató előrejelzése szerint.

Azonban ahhoz, hogy Magyar Péter pártja a Fidesz egykori európai pártcsaládjához csatlakozzon (amelyből a Fidesz 2021-ben lépett ki, igaz, akkor már a tagságát felfüggesztették és sokan a kizárásukat követelték), a jelenlegi tagság egyhangú jóváhagyása szükséges. Márpedig a magyar kormánypártok közül 2021-ben csak a Fidesz fordított hátat a Néppártnak, a KDNP továbbra is teljes jogú tagja a jobbközép formációnak. A KDNP-s Hölvényi György, aki egy személyben képviseli a magyar kormányt a Néppártban, a Fidesz-KDNP idei alapján a biztos befutónak számító ötödik helyet kapta, így akár egyedül is gáncsolhatja a Tisza felvételét az EPP-be. A Fidesz egyébként a mostani kampányhajrában háborúpártisággal vádolja a Néppártot, illetve Manfred Webert, azt állítja, hogy elküldi az ukrán frontra a magyarokat. Ilyet azonban Weber nem mondott.

Az Európai Néppárt 175 képviselőjével jelenleg a legnagyobb pártszövetség az Európai Parlamentben, és a legtöbb közvélemény-kutatás szerint a következő ciklusban is így lesz.