Az izraeli egészségügyi minisztérium szerint a Pfizer-oltás hatékonysága erősen csökken az idővel

Az izraeli egészségügyi minisztérium szerint a Pfizer-oltás hatékonysága erősen csökken az idővel

Ultraortodox zsidó férfi megkapja a koronavírus elleni vakcinát az Ichilov Egészségügyi Központban a Tel-Avivtól keletre fekvõ Bnei Brakban 2021. február 11-én (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A delta koronavírus-variáns által sújtott Izraelben az adatok szerint jelentősen csökken a Pfizer-oltás nyújtotta védelem a tünetets fertőzésekkel szemben. Ugyanakkor nagyon fontos észben tartani, hogy itt minden tünetes fertőzésről szó van (vagyis az egyszerű nátháról is). A súlyos megbetegedést továbbra is 90 százalék feletti hatékonysággal védi ki a vakcina, és ez az igazán fontos.

Mindenesetre az izraeli egészségügyi misztérium csütörtökön azt jelentette, hogy összességében a Pfizer-oltás 41 százalékban védte ki a delta variáns okozta tünetes megbetegedéseket, írja a HVG. A súlyos betegség elleni védelem 91,4 százalékos. Az izraeli kormány már korábban is hasonló folyamatokról számolt be.

Akit januárban oltottak, az csak 16 százalékban tűnik védettnek az adatok szerint, míg az áprilisban oltottak védettsége 75 százalék. Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy Izraelben lassan itt az ideje az emlékeztető oltásnak. Az izraeli adatok jól mutatják, hogyan csökken a védettség az idővel: a májusi adatok még 94 százalékos védelemről szóltak, majd ez egy hónap múlva 64 százalékra csökkent, most pedig 40 százalék körül áll az érték.

Ugyanakkor egy brit vizsgálat ezzel látszólag ellentmondó adatokat közölt. Ott úgy találták, hogy a Pfizer-oltás 88-ban hatékony a tünetes delta-fertőzéssel szemben. A két vizsgálatot azonban nem lehet összehasonlítani, mert más módszertan alapján dolgoztak.