Az oroszok már a Vöröskereszt épületét lövik Mariupolban

Az oroszok már a Vöröskereszt épületét lövik Mariupolban

Mariupoli műholdfelvételek (Fotó: Maxar Technologies)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az orosz erők eltalálták a Vöröskereszt mariupoli épületét, számolt be róla az ukrán ombudsman, Ljudmila Deniszová. Annak ellenére tették ezt, hogy a helyet világosan megjelölték a fehér háttér előtti vöröskereszttel. Deniszová azt nem jelölte meg pontosan, hol is történt az eset, és egyelőre a halálos áldozatokról és a sebesültek számáról sem tudni többet.

Az alapvető jogok biztosa szerint ezzel az oroszok újabb háborús bűnt követtek el, és megsértették az 1949-es genfi egyezményt. Deniszová megjegyezte, az egyetlen, aki eddig vöröskeresztes épületeket és járműveket bombázott, az Adolf Hitler volt.

Deniszová felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítéljék el ezeket a megfogalmazása szerint barbár cselekményeket, és tegyenek lépéseket, hogy véget érjen Ukrajna területén a véres háború, amilyen hamar csak lehetséges. 

A Guardian-nek a Nemzetközi Vöröskereszt szóvivője megerősítette, hogy hozzájuk is eljutottak a mariupoli támadásról szóló képek. Viszont nincs közvetlen kapcsolatuk a helyszínen tartózkodókkal, ezért nincs is több információjuk arról, pontosan mi is a helyzet jelenleg a városban. Viszont az biztos, hogy korábban már az összes segélyszállítmányukat felhalmozták az említett épületben.