Az osztrák külügyminiszter is megerősítette: terítéken vannak a Putyin és Lavrov elleni szankciók

Az osztrák külügyminiszter is megerősítette: terítéken vannak a Putyin és Lavrov elleni szankciók

Alexander Schallenberg osztrák kancellár sajtótájékoztatót tart az ausztriai Tullnban 2021. december 1-jén. Ausztriában december 11-ig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt november 22-én elrendelt teljes lezárást, miután az eddigi intézkedések hatására úgy tűnik, hogy elkezdett csökkenni az új fertőzöttek száma. (MTI/AP/Lisa Leutner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió célzott szankciókat fogadhat el Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel szemben, a megszorító intézkedések között egyebek mellett az érintettek uniós bankszámláinak befagyasztása szerepel – közölte Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter Brüsszelben pénteken.

Az MTI beszámolója szerint Alexander Schallenberg az uniós tagországok külügyminisztereinek egynapos rendkívüli ülésére érkezve hangsúlyozta, az EU sem Putyin, sem Lavrov esetében nem tervezi a szankciós csomagokban szokásos intézkedés, az uniós beutazási tilalom bevezetését.

„Nem lesz beutazási tilalom ellenük, mert meg akarjuk tartani a tárgyalások lehetőségét az ukrajnai erőszak megszüntetése érdekében” – fogalmazott.

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter érkezésekor azt mondta: az Európai Unió „nagyon közel áll a megállapodáshoz” arról, hogy befagyassza Vlagyimir Putyin és Szergej Lavrov uniós bankokban tárolt vagyonát Moszkva ukrajnai hadművelete idején.

Asselborn további gazdasági szankciók bevezetésének lehetőségéről is beszélt, azt hangsúlyozva, hogy Oroszországot súlyosan érintené egy, a bankokkal és a pénzpiacokkal kapocslatos uniós intézkedés. Véleménye szerint sor kerülhet Oroszország kizárására a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési-üzenetküldő rendszerből.

„Oroszország SWIFT-rendszerből történő kizárásáról néhány éve kezdődött vita nem került le az asztalról, folytatódni fog” – tette hozzá a luxemburgi külügyminiszter.

Annalena Baerbock német külügyminiszter érkezésekor azt hangoztatta: az új szankcióknak személyesen kell büntetniük az orosz elnököt és külügyminiszterét „az ukrajnai invázióért viselt felelősségük miatt”. „Ők a felelősek ártatlan emberek haláláért Ukrajnában. Ők a felelősek azért, hogy a nemzetközi rendszert lábbal tapossák, és mi, európaiak ezt nem fogadjuk el” – fogalmazott.

Szavai szerint „az EU mindent megtett, hogy elkerülje az inváziót Ukrajnában”, de – mint fogalmazott – az orosz elnök a háborút választotta az emberéletek védelme helyett. Kijelentette továbbá: az Európai Unió minden olyan embert befogad, aki az orosz hadművelet okozta erőszak elől menekül Ukrajnából.

„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy késedelem nélkül befogadjuk azokat az embereket, akik most a bombák, a tankok elől menekülnek” – fogalmazott.

Baerbock végezetül közölte, országa megkezdte az ukrán menekültek elosztásának összehangolását mások mellett Lengyelországgal és Kanadával.
Az Európai Unió tagországainak állam-, illetve kormányfői a csütörtökön tartott rendkívüli csúcstalálkozójukon szankciós csomagról állapodtak meg Oroszországgal szemben, válaszul Moszkva Ukrajna elleni hadműveletére. A tagországok állandó képviselőkből álló tanácsa pénteki ülésén előkészített szankciós előterjesztés végleges formájában kerül a pénteki külügyminiszteri tanács elé. A szakminiszterek a Külügyi Tanács ülésen hozzák meg a végső döntést az Oroszországgal szemben életbe lépő szankciós csomagról.