Az új csádi kormány döntésén fog múlni, mennek-e magyar katonák az országba

Az új csádi kormány döntésén fog múlni, mennek-e magyar katonák az országba

Fotó: Szalay-Bobrovniczky Kristóf Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A választást követően a csádi kormány és parlament döntésén múlik, hogy a védelmi együttműködés részleteit tekintve milyen konkrét formát fog ölteni, a kitelepülést a döntés megszületése után kezdjük meg – erről írt a Honvédelmi Minisztérium (HM) a Szabad Európa megkeresésére. A cikk szerint ez azt jelenti, a magyar katonák csak akkor mennek, ha a csádi parlament és elnök – ismét – felkéri őket. Az országban május 6-án tartanak választásokat.

A tárca sajtóosztálya arra is kitért, „a fogadó ország átmeneti időszakára tekintettel és a stabilitás támogatása érdekében – a csádi fél kérésének megfelelően – a magyar védelmi szerepvállalás előkészítése a közelgő elnökválasztást követően fog folytatódni, annak érdekében, hogy az a lehető legerősebb demokratikus támogatással rendelkezzen”.

A lap felidézte azt is, hogy Harangozó Tamás MSZP-s képviselő indítványára meghallgatást tart a parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága a magyar honvédség tervezett csádi katonai szerepvállalásáról és a kínai rendőrök magyarországi járőrözéséről is várhatóan még áprilisban.

Korábban a Direkt36 írta meg, hogy a miniszterelnök fia, Orbán Gáspár is részt vesz a misszió előkészítésében, ám feltűnően igyekezett kerülni a nyilvánosságot.