Az ukránok szerint a fiktív népszavazások semmin sem változtatnak

Az ukránok szerint a fiktív népszavazások semmin sem változtatnak

A 2022. szeptember 3-i képen orosz állásokat lőnek ukrán tüzéren a frontvonalon, a kelet-ukrajnai donyecki régióban (Fotó: MTI/AP/Konsztanin Liberov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Semmin sem változtat az, hogy Oroszország „népszavazásokat” készül rendezni az általa megszállt ukrán területeken, Ukrajna folytatja azok felszabadítását – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kedden a Jevropejszka Pravda hírportál szerint, amit az MTI szemlézett. – A fiktív referendumok semmit sem változtatnak. Oroszország agresszor volt, és az is marad, amely jogellenesen foglalja el Ukrajna területének egy részét – írta a miniszter a Twitteren, hangsúlyozva azt is, hogy Ukrajnának minden joga megvan a területei felszabadításához és meg is fogja azt tenni, „bármit is mondjon Oroszország”.

A Luhanszki és a Donyecki Népköztársaság társadalmi kamarája hétfőn kezdeményezte a saját regionális vezetőjénél a referendum kiírását, amelyet szeptember 23-a és 27-e között tarthatnak meg az Oroszországhoz való csatlakozásáról. Kedden hasonló kezdeményezés történt a dél-ukrajnai Herszon megyében is, és ugyanezen a napon a zaporizzsjai Együtt vagyunk Oroszországgal mozgalom ugyanilyen kéréssel fordult Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alatt álló részének vezetőjéhez. Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese Telegram-bejegyzésében ezután arról írt, hogy a donbászi népszavazások nemcsak Oroszország, hanem az egész világ jövőjét megváltoztatják, mert az orosz alkotmány módosítása után Oroszország egyetlen jövőbeli vezetője, egyetlen hivatalnok sem lesz képes visszafordítani ezeket a döntéseket.

Közben kedden este beszédet fog tartani Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Föderáció lakossága számára. Az elnök várhatóan éppen a referendumokról fog beszélni.

Jelenleg egyébként éppen ezekben, a luhanszki és a donyecki régiókban dúlnak a legfontosabb harcok az orosz és az ukrán erők között, utóbbiak sikerekről is beszámolhattak az elmúlt napokban. A Jevropejszka Pravda szerint Edgars Rinkevics lett külügyminiszter arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy az Oroszországi Föderáció tervezett „álreferendumaira” új szankciókkal válaszoljon és adjon további fegyvereket Ukrajnának.