Azonnali tűzszünetre szólította fel Azerbajdzsánt az Európa Tanács

Azonnali tűzszünetre szólította fel Azerbajdzsánt az Európa Tanács

Megrongált lakóház Sztepanakertben 2023. szeptember 19-én, miután Azerbajdzsán támadást indított az örmények ellen Hegyi-Karabahban. (MTI/AP/Sziranus Szargszján)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács kedden nyilvánosságra hozott közleményében elítélte Azerbajdzsán „agresszív katonai hadműveletét Hegyi-Karabahban”, és azonnali tűzszünetre szólított fel.

Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára azt írta: „mélységes aggodalmat” érez a karabahi régió körüli katonai eszkalációról szóló jelentések miatt. „Felszólítottam Azerbajdzsánt, hogy azonnal állítsa le a katonai akciókat. Legfőbb ideje letenni a fegyvereket, csökkenteni a feszültséget és párbeszédet folytatni” – fogalmazott. Csak egy értelmes, feltétel nélküli, minden érdekelt fél részvételével folytatott párbeszéd vezethet hosszan tartó békéhez. Ennek nincs alternatívája – szögezte le a főtitkár.

Tiny Kox, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke azt írta: elképzelhetetlen, hogy éppen, amikor a humanitárius utánpótlás Hegyi-Karabahba szállításával kapcsolatos helyzet javulni látszott, „Azerbajdzsán úgy döntött, hogy erődemonstrációba kezd. Ez minden bizonnyal komoly csapást jelent a Dél-Kaukázus fenntartható békéjének és stabilitásának kilátásaira” – fogalmazott. Nyilvánvaló, hogy Hegyi-Karabah kérdését csak békés úton, párbeszéddel és egyértelmű jóakarattal, az alkalmazandó nemzetközi jog alapján, minden ott élő ember emberi jogainak teljes tiszteletben tartása mellett lehet megoldani – tette hozzá a PACE elnöke.

A bakui kormányzat kedd reggel jelentette be, hogy úgy mond „terrorelhárító műveletet” indított a főként örmények lakta, azeri területen található Hegyi-Karabahban. Az örmény kormányfő szerint viszont etnikai tisztogatásról van szó, és az örmény hadsereg nem vesz részt a harcokban. A nemzetközi közösség számos képviselője a harci cselekmények azonnali beszüntetésére szólított fel.

(MTI)