Azt is büntethetővé tennék, ha egy politikus előnyt ígér, de végül nem lesz „üzlet”

Azt is büntethetővé tennék, ha egy politikus előnyt ígér, de végül nem lesz „üzlet”

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár kezet fog tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztatójukon a Karmelita kolostorban 2019. május 6-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy évvel Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár és vele együtt a kormány bukását is okozó Ibiza-videó nyilvánosságra kerülése után törvénymódosítást kezdeményez az osztrák igazságügyminiszter. A javaslat egyik pontja szerint a korrupciót már akkor is büntethetővé tennék, ha egy politikus előnyt ígér, de az ígéretét még nem váltja be, vagy az „üzletből” nem lesz semmi.

Alma Zadic (Zöldek) osztrák igazságügyi tárcavezető a javaslat ismertetését éppen a videó bemutatásának évfordulójára időzítette, nem titkoltan azzal összefüggésben. Az Ausztriában politikai válságot okozó videófelvételt tavaly májusban, néhány héttel az európai parlamenti választás előtt mutatta be két tekintélyes német lap, a Der Spiegel és a Süddeutsche Zeitung. Az Ibizán rögzített felvételen a szélsőjobboldali-populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke, Heinz-Christian Strache egy magát orosz oligarcha unokahúgának kiadó nővel tárgyal. Az FPÖ elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz hasonló médiarendszer kialakításáról dédelgetett álmairól beszélt neki. Ezért Strache azt ajánlotta a nőnek, hogy ha az orosz oligarcha bevásárolja magát a Kronen Zeitung című lapba, akkor osztrák állami megbízásokhoz kaphat. Strache néhány „megfelelő újságíró” elhelyezésével szeretett volna befolyást szerezni a bulvárlapnál a választás idejére.

Mivel Strache az osztrák kormányban nem viselt tisztséget, korrupciós bűncselekmény miatt nem indult ellene eljárás, annak ellenére sem, hogy állami megrendeléseket ígért a magát orosz oligarcharokonnak kiadó nőnek. Alma Zadic igazságügyminiszter úgy véli, mivel nem elég szigorúak az ilyen bűncselekmények vonatkozásában az osztrák törvények, akár meg is ismétlődhet az ibizai eset, amely szerinte rombolja az igazságosságba és a demokráciába vetett hitet – idézte a politikust az osztrák der Standard című lap. Az igazságügyminiszter egyebek között úgy változtatna a jogszabályokon, hogy a törvénytelenség megállapítható lenne akkor is, ha az előnyt ígérő politikai tisztséget visel.

A Süddeutsche Zeitung összesítése szerint egyébként az ibizai videó miatt így is több mint 30 különböző eljárás van folyamatban. Néhány gyanúsítottjai a felvétel készítői – többek között a magát oroszként bemutató bosnyák nő. Ezek többek között lehallgatókészülékkel való visszaélés, zsarolás és csalás kísérlete miatt zajlanak (a felvételt a hatóságok szerint nem más ország titkosszolgálata készítette). A többi eljárás azonban Strachét és a vele tárgyaló volt FPÖ-frakcióvezetőt, Johann Gudenust érinti. A hatóságok többek között hűtlen kezelés és vesztegetés kísérletét vizsgálják, de tiltott pártfinanszírozás is felvetődött.

Strache – akivel Orbán Viktor miniszterelnök a tavalyi EP-választás előtt új uniós szövetséget képzelt el – egyébként szintén a videó kiszivárgásának évfordulójára időzítette politikai visszatérését a „Team HC Strache, Szövetség Ausztriáért” névre keresztelt párt színeiben. Azt is bejelentették, hogy Strachével az élen indulnak az őszi bécsi választáson. A párttal az FPÖ szavazóit nyernék meg.