Bármi is legyen a végkifejlet, András herceg már soha nem kapja vissza a címeit

Bármi is legyen a végkifejlet, András herceg már soha nem kapja vissza a címeit

András yorki herceg, II. Erzsébet brit királynő és a néhai Fülöp edinburgh-i herceg harmadik gyermeke a brit újságok címlapján 2022. január 13-án (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 

A célom mindig az volt, hogy bebizonyítsam, a gazdag és befolyásos emberek sem állnak a törvények felett és tetteikért el kell számoltatni őket. Nem egyedül járom ezt az utat, számtalan szexuális zaklatást, erőszakot és emberkereskedelmet elszenvedett túlélő van mellettem. Így kommentálta Virginia Giuffre – leánykori nevén Roberts – azt, hogy az illetékes New York-i bíróság január 12-én úgy döntött, polgári peres eljárást indíthat II. Erzsébet második fia, Andrással szemben.

A jelenleg 38 éves floridai nő a pedofília miatt korábban elítélt pénzember, Jeffrey Epstein egyik áldozata volt. Epstein masszív hálózatot működtetett, amely fiatal, olykor 14 éves lányokat kényszerített prostitúcióra és közvetített a felső tízezer számára. A 2008-ban gyerekprostitúció miatt egyszer már elítélt pénzembert 2019. július 6-án vették őrizetbe. A 66 éves férfi azonban még bármiféle eljárás megindítása előtt öngyilkos lett a manhattani cellájában. Tavaly év végén elítélték ugyanakkor az Epstein „kerítőjének” nevezett Ghislaine Maxwellt. Az 1991-ben rejtélyes körülmények között meghalt brit médiamogul, Robert Maxwell milliárdos körökben otthonosan mozgó lányát többek között fiatal korú lányok szexkereskedelmében találták bűnösnek. A most 60 éves Maxwell – aki egy ideig romantikus viszonyt is ápolt Epsteinnel – összességében 65 évet kaphat.

Az Epstein-ügy kirobbanása azért lehet sokak számára kellemetlen, mert a befektető sok mindenkivel, így többek között Donald Trumppal, de Bill Clinton korábbi amerikai elnökökkel, az ugyancsak egy szexuális zaklatási botrányon elhasaló Kevin Spacey amerikai színésszel és András yorki herceggel is jó kapcsolatot ápolt. Utóbbinak épp Maxwell mutatta be őt. Arra, hogy Epstein és András jó viszonyt ápol, az amerikai pénzember első pedofil ügye után, 2011-ben derített fényt a brit közszolgálati BBC. Később András közleményt is kiadott, melyben közölte, hogy nagyon bánja, hogy kapcsolatba került Epsteinnel, akit korábban közeli barátjának nevezett.

Virginia Giuffre azzal vádolja András herceget, hogy 2001-ben, amikor ő még csak 17 éves volt, Epsteinék arra kényszerítették, szexeljen az akkor 41 éves királyi sarjjal. Állítása szerint 2001. március 10-én együtt táncolt Andrással a londoni Tramp nevű szórakozóhelyen, ahol, mint elmondta, a herceg izzadt. A kettősről napvilágot látott egy 2001-es közös felvétel, amin a herceg átkarolja a fiatal lányt. A fotó állítólag Ghislaine Maxwell londoni otthonában készült, a képen a háttérben ő is ott van.

András kezdetektől tagadta a zaklatást. II. Erzsébet királynő harmadik gyermeke, aki elvileg a kilencedik a brit trónutódlási sorban a brit közszolgálati BBC televíziónak 2019 novemberében adott egy azóta hírhedté vált interjút, ahol kategorikusan leszögezte, hogy sose volt szexuális kapcsolata Virginia Giuffre-val. Azt is állította, hogy nem tud izzadni, mivel még helikopterpilótaként az 1982-es falklandi háborúban kapott egy lövést, amit nagy mennyiségű adrenalinnal kezeltek, és ez nála mellékhatásként az izzadás elmaradásával járt. A yorki herceg egyúttal azt is állította, a Giuffre által hivatkozott éjszaka nem lehetett a londoni bárban, mert egy partin volt a főváros melletti Wokingban egy Pizza Express nevű helyen. Egyúttal azt is elmondta, nem igen szokott se bulizni, se táncolni.

Az ominózus kijelentései után a Mirror bulvárlap vagy egy tucat fotót publikált, ahol András teljesen önfeledten és láthatóan meg-megizzadva táncol különböző nőkkel. Az egyik sorozaton amerikai partnere a kamerába vigyorgó András nyakába harap, majd egy másik képen mintha lenyalni készülne az arcát. A fotók egyértelműen azt sugallták, a feleségétől egyébként 1996-ban elvált András herceg nem aprózta el a bulizást és táncolást.

A Maxwell perében elhangzott tanúvallomások se segítettek Andráson. Epstein beszédes, Lolita Express néven emlegetett magánrepülőjének pilótája arról beszélt, a mágnás gépén utasként megfordult András herceg és Giuffre is. Előbbivel egy másik, meg nem nevezett tanú, Epstein Jane álnéven hivatkozott áldozata is együtt utazott.

Virginia Giuffre 2009-ben peren kívül megegyezett Epsteinékkel, egy bíróság előtt aláírt kötelezvényben pedig vállalta, hogy az Epsteintől kapott 500 ezer dolláros kártérítés fejében nem indít keresetet olyanok ellen, akik Epsteinnel kapcsolatban álltak. A nő a herceg elleni keresetét tavaly augusztusban nyújtotta be, András ügyvédjei ugyanakkor többek között ezzel a lassan 13 éve kötött kötelezvénnyel akarták elérni, hogy a herceg ellen ne indulhasson eljárás. A bíróság szerdai végzése értelmében azonban ennek a megállapodásnak a hatálya nem terjeszthető ki András hercegre, mivel ő jogi értelemben a 2009-es egyezségen kívül álló személynek minősül.

Egy nappal azután, hogy András pert elkerülő próbálkozásait elutasította a New York-i bíróság, II. Erzsébet királynő jóváhagyásával és egyetértésével a yorki herceg lemondott katonai címeiről, egyúttal királyi mecénásként sem tevékenykedik tovább, és az őkirályi felsége megszólítást sem használhatja. A BBC egyik királyi ügyekkel foglalkozó tudósítója szerint a Buckingham-palota gyors és brutális lépése jelzésértékű. András immár csak egyszerű állampolgárként védekezhet a bíróságon. „Azzal, hogy András katonai és egyéb uralkodói feladatkörei a család más tagjaira szállnak, azt jelenti, bármi is legyen a jogi eljárás vége, a hercegnek nincs visszaút, se a címeihez, se a közéletbe” – véli Sean Coughlan. A tudósító szerint a királyi család határozottan és látványosan elhatárolódik az András elleni vádak mérgező következményeitől.

Többek között attól tartanak, hogy az ügy sötét árnyékot vet II. Erzsébet egy hónap múlva esedékes trónra lépésének 70. évfordulójára, amely – a hozzá kapcsolódó eseménysorozattal együtt – az idei év legfontosabb eseménye a brit királyi család számára. Hogy mennyire ódzkodnak a dologtól, azt jól mutatta, hogy profi „sajtóelhárítókat” megszégyenítő határozottsággal tették arrébb a BBC riporterét, amikor öccse ügyéről kérdezte volna András bátyját, Károly herceget.

A kérdés igazából már csak az, hogyan tovább? A BBC szerint a feleknek május közepéig kell bejelenteniük, kiket idéznek be tanúnak. Ezzel párhuzamban pedig a feleknek be kell mutatniuk az egymással szembeni bizonyítékokat. Andrásnak így igazolnia kell, hogy valóban nem tud izzadni, valamint azt is, hogy is volt az az ominózus wokingi buli 2001-ben. A herceg stábja ezzel szemben többek között abba kapaszkodhat, hogy Virginia Giuffre már nem él életvitelszerűen az Egyesült Államokban, az ügyet pedig le kell állítani, mert a nő a férjével már Ausztráliában lakik, és igazából nincs semmilyen jogi kapcsolata, viszonya Amerikával.

Az ügyben kirendelt bíró, Lewis Kaplan azt szeretné, hogy a felek július 14-ig minden bizonyítékot kicseréljenek egymással és az ezzel kapcsolatos előzetes dolgokat befejezzék. Azaz a jogi képviselők felvegyék a tanúknak a későbbi bírósági felhasználásra feljegyzett vallomásait, és a herceg és Giuffre is jegyzőkönyvbe vegye a beszámolóját. Az előzetesek szerint a feleknek, de akár a tanúknak is, hihetetlenül személyes kérdésekkel kell szembenézniük.

Korábban brit jogi és alkotmányügyi szakértők úgy nyilatkoztak: a brit királyi család valószínűleg el akarja kerülni, hogy Andrást személyesen beidézzék a New York-i bíróságra, így elképzelhető egy peren kívüli egyezség a brit uralkodó fia és Virginia Giuffre között. Utóbbi ügyvédje, David Boies ugyanakkor határozottan állítja, nem valószínű, hogy védence megelégedne egy szimpla „pénzügyi kártérítéssel”. Szerinte Virginia Giuffre azt szeretné, ha a bírósági ítélet őt igazolná. – Nagyon fontosnak tartom Virginia Giuffre számára, hogy ezt az ügyet úgy zárják le, hogy az őt és a többi áldozatot igazolja. Nem hiszem, hogy határozott elképzelése van arról, hogy pontosan mi legyen a megoldás – nyilatkozta a nő ügyvédje. (David Boies egyébként korábban annak a szilícium-völgyi Theranos diagnosztikai start-upnak volt a külső tanácsadója, amelynek vezetőjét, Elizabeth Holmest a napokban ítélték el csalás miatt.)

Amennyiben András herceg jogi képviselői fellebbeznek, még lehet húzni a bírósági tárgyalás megkezdését, ha hitelt adnak a kérésnek, ám az előzményeket látva erre vajmi kevés az esély. Amennyiben a herceg – egy sikeres fellebbezést leszámítva – nem tartja magát a fentebb vázolt időpontokhoz és nem adja le a maga bizonyítékait, úgy Giuffre automatikus ítéletet kérhet a maga javára. A yorki hercegnek így két választása lehet: vagy részt kell vennie, fel kell készülnie arra, hogy elmondja, bizonyítsa a saját verzióját, és ezt megvédje a bíróságon, vagy meg kell egyeznie az őt beperlő nővel.

Természetesen Virginia Giuffre számára is fennáll a jogi kockázat. Neki is be kell bizonyítani az igazát, miközben minél közelebb kerül egy ügy a tárgyaláshoz, annál nagyobbak a pénzügyi kockázatok, mert az egyre drágább lesz, és ha végül még sem sikerül megnyernie, akkor neki kell állnia a számlát. Boies szerint az ügy lezárását segítené, ha a herceg valamilyen formában elismerné tetteit – de mivel ő mindig is tagadta a vádakat, erre nem sok esély látszik.

Kommentárok szerint a legérdekesebb kérdés az: ha a herceg csapata készpénzes ajánlatot tesz neki, elfogadja-e azt Virginia Giuffre? Egyelőre úgy áll, nem valószínű, hogy így tenne.