Bűnösnek találták fiatal korú lányok szexkereskedelmének vádjában Ghislaine Maxwellt

Bűnösnek találták fiatal korú lányok szexkereskedelmének vádjában Ghislaine Maxwellt

A tárgyalóteremben készült bírósági rajz Ghislaine Maxwellről, a csehszlovák származású brit sajtómágnás, Robert Maxwell lányáról büntetőperének 2021. december 29-i tárgyalási napján (Fotó: MTI/FR142054 AP/Elizabeth Williams)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ellene felhozott hat vádpontból ötben, így többek között fiatal korú lányok szexkereskedelmében bűnösnek találta Ghislaine Maxwellt az ügyében eljáró New York-i törvényszék. Az elsőfokú ítélet értelmében a néhai brit médiamogul, Robert Maxwell lánya élete végéig börtönben marad. Csak a szexkereskedelemért 40 évet kell a rácsok mögött töltenie, de a brit közszolgálati BBC tudósítása szerint a 60. életévét karácsonykor betöltő Maxwell összességében 65 évet kaphat.

A beszámolók szerint a pedofília miatt korábban elítélt, börtöncellájában 2019 nyarán öngyilkosságot elkövető pénzember, a több amerikai elnökkel és András herceggel is jó viszonyt ápoló Jeffrey Epstein egykori barátnője rezzenéstelen arccal hallgatta végig a törvényszék ítéletét. A vádat képviselő amerikai ügyész, Damian Williams a határozathozatalt követően úgy nyilatkozott: „az igazság meghallgattatott”.

Maxwell védői ugyanakkor fellebbeznek a döntéssel szemben. A brit mellett francia és amerikai állampolgársággal is bíró nő továbbra sem ismeri el bűnösségét, ahogy korábban az eljárás során egyszer sem tett így. Mindig azt hangoztatta, hogy így akarnak bosszút állni rajta, amiért Epstein meghalt, és rajta már nem lehet.

Ahogy arról folyamatában lapunk is beszámolt, a milliárdos felső körökben mozgó Ghislaine Maxwellt bűnszövetkezetben elkövetett szexkereskedelemmel vádolják, azzal, hogy 1994 és 2004 között segített Epsteinnek a gyereklányok kerítésében. A New York-i mágnás masszív hálózatot működtetett, amely fiatal, olykor 14 éves lányokat kényszerített prostitúcióra és közvetített a felső tízezer számára. A 2008-ban gyerekprostitúció miatt egyszer már elítélt pénzembert 2019. július 6-án vették őrizetbe. A 66 éves férfi azonban még bármiféle eljárás megindítása előtt öngyilkos lett a manhattani cellájában.

A mostani eljárás során vallomást tett Epstein Lolita Express néven emlegetett magángépének egykori pilótája, Larry Visoski, aki mintegy 25 évig vezette a luxusrepülőt. Szerinte Epstein volt a „vezér”, ám a második számú embernek egyértelműen Maxwell számított. Mellette Epstein több áldozata, így a vele szemben külön pert is indító Virginia Roberts Giuffre is ellene vallott. Utóbbi beszámolói szerint pedig a brit királyi család tagja, András herceg is egyre kellemetlenebb helyzetben érezheti magát, aki többször próbálta meg magáról lerázni egyre kínosabbnak tűnő kapcsolatát Epsteinnel.

A beszámolók szerint Maxwellt az eljárás teljes lezárultáig visszaszállították a Brooklynban található Metropolitan Detention Center nevű fegyintézetbe.