Elvesztette katonai és királyi címeit II. Erzsébet fia

Elvesztette katonai és királyi címeit II. Erzsébet fia

András herceg az elesett brit katonák emlékhelyén, a National Memorial Arboretumnál 2011. szeptember elsején (Fotó: Thorne1983/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

II. Erzsébet királynő jóváhagyásával András yorki herceg lemondott katonai címeiről és királyi mecénásként sem tevékenykedik tovább – adja hírül a BBC. A Buckingham-palota hozzátette, hogy a yorki herceg nem vállal semmiféle nyilvános szerepet és magánemberként áll bírái elé. A BBC a királyi udvarból származó értesüléseire hivatkozva azt is írja, hogy András innentől kezdve az őkirályi felsége megszólítást sem használhatja.

Az ügy közvetlen előzménye, hogy polgári peres eljárás vár az Egyesült Államokban András hercegre, aki ellen egy amerikai nő nyújtott be keresetet szexuális támadás vádjával, amikor még 17 éves volt. András herceg jogi képviselői megpróbálták elérni, hogy az illetékes New York-i bíróság utasítsa el a keresetet, de az eljáró bíró elvetette ezt a kezdeményezést és szabad utat adott a bírósági eljárásnak.

Távolabbra visszatekintve az ügy a szexuális bűncselekményekért elítélt néhai amerikai pénzember, Jeffrey Epstein és a yorki herceg egykori kapcsolatával áll összefüggésben. András hercegről, II. Erzsébet királynő 62 éves fiáról már évekkel ezelőtt kiderült, hogy közeli üzleti és baráti viszonyt ápolt Epsteinnel, aki fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt többször is megjárta a börtönt. Epsteint 2019 nyarán ismét őrizetbe vették hasonló vádakkal, de nem sokkal később öngyilkosságot követett el a börtöncellájában.

András herceg már 2019-ben visszavonult a közéleti szerepléstől, amikor a BBC-nek adott botrányos interjúja után több cég bejelentette, hogy nem kíván tovább dolgozni a herceggel, és ekkor döntött úgy a brit királyi család is, hogy lépjen vissza a szerepköréből. Ebben az elhíresült interjúban a herceg tagadta, hogy bármi köze lett volna az őt szexuális támadással vádoló Virginia Giuffre-hez, lánykori nevén Virginia Robertshez. Pedig kompromittáló felvételek is jelentek meg róla, ráadásul az FBI is nyomozást indított ellene. Sőt egy olyan kép is előkerült, amelyen András herceg, Virginia és Jeffrey Epstein jobbkeze, Ghislaine Maxwell látható. Maxwellt 2021 decemberében nyilvánította bűnösnek a New York-i esküdtszék kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények elkövetésében. A szakértők szerint több évtizednyi börtön vár rá.