Behívják a tartalékosokat az ukrán hadseregbe

Behívják a tartalékosokat az ukrán hadseregbe

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólal az 58. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia második napi tanácskozásán Münchenben 2022. február 19-én (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij elrendelte az ukrán hadsereg tartalékosainak behívását, erről videóüzenetben számolt be kedd este, írja a HVG. Ez nem teljes mozgósítás, mert csak a hadműveleti tartalékokhoz tartozó tartalékos katonák kapták most meg a behívójukat.

„Ma nincs szükség általános mozgósításra. Gyorsan ki kell viszont egészítenünk az ukrán hadsereget és más fegyveres alakulatokat. Ukrajna fegyveres erőinek legfelsőbb parancsnokaként rendeletet adtam ki tartalékosok behívásáról a mostani különleges időszakban” – fogalmazott Zelenszkij.

A tartalékosok behívása mellett az ukrán kormány több gazdasági jellegű döntést is hozott, amely a gazdaság működésének fenntatását szolgálják. Csökkentik az üzemanyagok áfáját és a vállalkozások adóterheit is, és kevesebbet is fogják ellenőrizni őket.

Az elnök összefogásra szólított fel, és hangsúlyozta, hogy az ukrán békés nemzet, de ha most nem szólalnak fel, „holnapra eltűnnek”.