Belgium is katonákat küld Franciaországba a párizsi olimpiai játékok biztosítására

Belgium is katonákat küld Franciaországba a párizsi olimpiai játékok biztosítására

Az ötkarikás játékok szimbóluma a párizsi Eiffel-torony előtt (Fotó: nicolas michaud/Paris 2024/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A belga hadsereg részt vesz a párizsi olimpiai játékok védelmének biztosításában, a támogatás robbanóanyagok felkutatása területén valósulna meg – jelentette be Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter kedden. A francia szervezők és a belügyminisztérium 46 országtól kérte rendőrök és katonák segítségét a párizsi olimpia biztosítására. Gérald Darmanin francia belügyminiszter korábban jelezte, hogy a radikális iszlám és a különböző szélsőséges csoportok, továbbá a kibertámadás lehetősége kockázatokat jelentenek a nyári játékok biztonsága szempontjából.

A belga honvédelmi minisztérium egyelőre nem pontosította, hány fős csapatot küldenének Párizsba, de a miniszter kiemelte, hogy Belgium különleges szakértelemmel rendelkezik az aknamentesítés területén, ezért rendszeresen felkérik nemzetközi beavatkozásokhoz. Az MTI által is idézett Gérald Darmanin szerint a biztonsági erőfeszítések és a figyelem egyik fő fókuszában továbbra is a Szajnán sorra kerülő megnyitó áll. A fenyegetések kockázatának minimalizálása érdekében folyamatosan csökkentették a rendezvényen résztvevők számát.

Az olimpiák történetében először tartják a nyitóünnepséget stadionon kívül, szabadtéri helyszínen, a Szajnán, ahol csaknem hat kilométeres szakaszt kell majd ellenőrizni. A folyóparton mintegy háromszázezer néző gyűlhet össze, szemben a kezdetben kalkulált hatszázezres-félmilliós tömeggel. „A világ sporteseményei alkalmával normális, hogy a hatóságok erősítést kérnek. Az erősítések nagysága azonban most példátlan” – jelentette ki Pierre-Henry Druesne, az olimpiai játékok biztonsági koordinátorának helyettese.

A párizsi olimpia hivatalosan július 26-án kezdődik – de már az előtte lévő két napon is lesznek versenyek – és augusztus 11-ig tart, amit augusztus 28-tól szeptember 8-ig a paralimpia követ.