Izraeli-palesztin-konfliktus: 40 napos tűzszünet jöhet

Izraeli-palesztin-konfliktus: 40 napos tűzszünet jöhet

Egy palesztin nő várakozik, hogy átmehessen Jeruzsálem óvárosába a Damaszkuszi kapun keresztül izraeli katonák mellett 2023. október 13-án (Fotó: Magyar Hang/Yuri Cortez)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Negyvennapos tűzszünetet ajánlott az izraeli fél a Hamásznak, a palesztin terrorszervezet tanulmányozza a javaslatot – számolt be róla többek közt a Telegraph. A tárgyalási alap tartalmazza a palesztin foglyok izraeli túszokra való cseréjét is tíz az egyhez arányban.

A Reuters által megismert javaslatterv szerint a Hamász negyven izraeli túszt, köztük nőket, 19 év alatti gyerekeket, 50 év felettieket és betegeket engedne ki. Cserébe Izrael négyszáz palesztin foglyot tenne szabaddá, és az ajánlat szerint nem is tartóztatná le őket újra. A tűzszüneti javaslat értelmében helyreállítanák továbbá a gázai kórházakat és pékségeket, sátrak és lakókocsik ezreit küldenék ki az otthonukat vesztett palesztinok elhelyezésére, valamint napi ötszáz segélyszállító teherautó érkezne a térségbe.

Joe Biden nyilatkozott arról, hogy Izrael beleegyezett abba: leállítja az offenzívát a ramadán idejére. Az amerikai elnök reményei szerint jövő hétre már tűzszünet lesz érvényben Izrael és a Hamász között. Egy Hamász-szóvivő arról beszélt a Sky Newsnak, hogy vizsgálják a javaslatot, de egyelőre nem született arról döntés.