Beni Ganz kilép az izraeli háborús kabinetből

Beni Ganz kilép az izraeli háborús kabinetből

Izraeli légicsapásban megsemmisült házuk romjait nézik palesztinok a Gázai övezet déli részében levő Rafah menekülttáborban 2024. március 25-én (Fotó: MTI/EPA/Haiszam Imad)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az izraeli egységkormány minisztere, Beni Ganz vasárnap sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kilép a kabinetből. Lépése nem váratlan: Ganz rendszeresen kritizálta Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, és Hamásszal szembeni politikáját. Néhány héttel ezelőtt ultimátumot intézett a kormányfőhöz, felszólítva a politikust, hogy erre a hétvégére álljon elő egyértelmű tervvel a háború folytatását illetően.

Ganz úgy véli, Netanjahu a „valódi győzelem” útjában áll, és üres ígéretekkel ámítja az ország lakosságát. Ganz szerint a valódi győzelem azt jelentené, hogy az izraeli túszok visszatérnek Gázából, a gázai övezetben új vezetés váltja le a Hamászt, a közel-keleti országok pedig szövetségre lépnek Iránnal szemben. Ganz felszólította Netanjahut, hogy írjon ki új választást Izraelben. A háborús kabinet felállítása előtt Ganz az ellenzék soraiban politizált, pártja pedig, amely viszonylag mérsékeltnek számít, jelen pillanatban népszerűbb, mint Netanjahué. Utóbbi már Ganz sajtótájékoztatója közben reagált minisztere nyilatkozatára: Ganz ne „futamodjon meg a frontvonalból”, közölte.

A háborús kabinet egyébként nem egyezik meg a „normál” kormánnyal, és Ganz mostani távozása nem jelenti Netanjahu többségének elvesztését. A koalíció a 120 képviselői helyből 64-et birtokol, Netanjahu kormányzóképessége elsősorban a szélsőjobboldali pártoktól függ.

Címkék: Izrael, Hamász