Betiltaná a kutya- és macskaevést Sencsen városa a koronavírus miatt, Kínában elsőként dönthetnek erről

Betiltaná a kutya- és macskaevést Sencsen városa a koronavírus miatt, Kínában elsőként dönthetnek erről

Védőmaszkot viselő gyalogosok Vuhan egyik elnéptelenedett utcáján 2020. január 28-án (Fotó: MTI/AP/Arek Rataj)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Hongkonggal határos Sencsen városa lehet az első Kínában, amely hivatalosan is betiltja a kutyák és macskák fogyasztását – adta hírül a Human Society International (HSI).

A 13 milliós dél-kínai metropolisz vezetése a koronavírushoz kötődő élelmezésbiztonsági szabályok szigorításának részeként hozhatja meg a törvényt, amely elsősorban a kígyók, teknősök és denevérek konyhai felhasználására vonatkozik, de kiterjed a nagyobb testű háziállatokra is.

A kutyák és macskák esetében nem az egészségügyi kockázatra hivatkozik a törvény, hanem arra, hogy az állatokat az ember társaként, és nem élelemként tartják.

A döntés mérföldkő lehet, hiszen az ázsiai országban rendkívül elterjedt a kutya-, és macskaevés. 2019-ben a számítások szerint 10 millió kutyát, és 4 millió macskát vágtak le a húsuk miatt. Ráadásul mivel a sertéspestis miatt a disznóhús ára az egekbe szökött – ahogy erről a South China Morning Post beszámolt –, a háziállatok fogyasztása egyre nagyobb mértékben nő.

A cikk megjegyzi ugyanakkor, hogy a kutya- és macskaevés tekintetében az ország egyáltalán nem egységes. A gazdagabb régiókban élő fiatalok körében a kis kedvencek már kizárólag társat jelentenek, ám például Kuanghszi, vagy az Észak-Koreával határos Csilin tartományokban a mai napig nem tesznek különbséget a csirke és a kutyahús között.

A koronavírus és az öngerjesztő pánik | Magyar Hang

Majd ha az emberek kifosztják az utolsó szupermarketet, rendőrt hívnak tényleg minden kínaira és olaszra, és két hétre elbarikádozzák magukat otthonukban, rájönnek, hogy a pénzt nem lehet megenni pánikroham nem gyógyítja az influenzát. Vagy akkor sem.

– Bár a háziállatok fogyasztása Sencsenben közel sem annyira elterjedt, mint az ország más részein, a törvénytervezet mégis jelentős lépés, hiszen talán dominóeffektust indít el, és más nagyvárosok is követik a példát – fogalmazott Peter Li, a HSI Kína-szakértője.

– Bár az Egészségügyi Világszervezet hangsúlyozza, hogy sem a kutyák, sem a macskák nem vírushordozók, a kutyahús-fesztiváljáról elhíresült Jülin városának számos vágóhídja bezárt a koronavírus miatt meghozott szigorításoknak köszönhetően – tette hozzá a szakértő.

Mindeközben Kínában tovább csökkent az új megbetegedések száma, csütörtökön Dél-Korea e tekintetben túlszárnyalta a gócpontnak számító országot. Szöul 505 új fertőzöttről tájékoztatta a közvéleményt, míg Kínában 433 beteget regisztráltak.