Biden: az amerikai különleges erők végeztek az Iszlám Állam vezetőjével

Biden: az amerikai különleges erők végeztek az Iszlám Állam vezetőjével

Az amerikai különleges erők rajtaütése nyomán megrongálódott épület a török határ közelében lévő északnyugat-szíriai Idlíb tartomány Atme városában 2022. február 3-án. Az akcióban életét vesztette az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetője, Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsi. Amerikai illetékesek szerint a terrorista vezető pokolgépet hozott működésbe a rajtaütés során, amely vele és családtagjaival is végzett, köztük nőkkel és gyerekekkel is. (MTI/AP/Gait Alszajed)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai különleges erők végeztek az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjével, Abu Ibráhim al-Hásemi al-Kurejsivel Szíriában – jelentette be csütörtökön Joe Biden amerikai elnök.

Biden közleményében megerősítette, hogy katonáik bátor hozzáállásának köszönhetően sikerült végezni a dzsihadista csoport vezetőjével, és elmondása szerint egyetlen amerikai sem sérült meg az akcióban. 

Helyi források a BBC tudósítása szerint viszont azt írták, hogy az amerikai csapatok a Törökországhoz közeli régióban kemény ellenállásba ütköztek. Biden közleményében nem tért ki azokra a helyi hírekre, amelyek szerint összesen 13-an haltak meg az Idlíb tartományban, Atme városának közelében történt rajtaütésben, köztük több gyermek is.

A részletekről még annyit árult el az amerikai elnök, hogy külön arra kérte a Pentagont, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy minél kevesebb civil áldozata legyen a műveletnek, és ezért ne rakétacsapással, hanem kommandósokkal üssenek rajta a terroristán. Mint hozzátette, amint a kommandósok megpróbálták bekeríteni és elkapni Hadzsi Abdullahot, „végső őrületében, az épületben tartózkodó családokra, köztük a sajátjára való tekintet nélkül”, felrobbantotta nemcsak magát, de az épület teljes harmadik emeletét is.

Biden megerősítette, hogy éberek maradnak, és felkészültek. Szerinte a mostani művelet üzenet a világ összes terroristájának: „Felkutatunk, és meg is találunk titeket”. 

A rajtaütés az amerikai haderő legnagyobb északnyugat-szíriai művelete volt 2019 óta, amikor az Iszlám Állam előző vezetőjét, Abu Bakr al-Bagdadit ölték meg – írja a Hvg.hu.