Biden biztonsági garanciákat kapott kijevi útja előtt

Biden biztonsági garanciákat kapott kijevi útja előtt

Volodimir Zelenszkij ukrán (j2) és Joe Biden amerikai elnök (b2) a kijevi Szent Mihály-székesegyháznál 2023. február 20-án (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Biztonsági garanciákat kapott kijevi látogatása előtt Joe Biden amerikai elnök – közölte az MTI beszámolója szerint Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese hétfőn Telegram-csatornáján. – Biden, miután előzetesen biztonsági garanciákat kapott, elutazott Kijevbe. Sok fegyvert ígért, és sírig tartó hűséget esküdött a neonáci rezsimnek – írta a volt orosz állam- és kormányfő az amerikai elnök kijevi látogatásáról. 

Medvegyev azt nem részletezte, hogy pontosan ki adta ezeket a garanciákat Bidennek. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó korábban újságíróknak annyit árult el, hogy Washington néhány órával az elnöki látogatás előtt figyelmeztette Moszkvát, hogy elejét vegye a konfliktushelyzeteknek. 

Több orosz parlementi képviselő úgy vélekedett, hogy a Biden-vizit semmilyen hatást nem gyakorol a „különleges hadművelet” menetére, az elnök legfeljebb az EU-ban és a saját választói körében szerez majd pontokat.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, Joe Biden a sajtó számára váratlanul jelent meg a háború sújtotta Ukrajna fővárosában. Volodimir Zelenszkijjel sétáltak is Kijevben, miközben megszólaltak a légiriadó szirénái. A két állami vezető tárgyalásokat is folytatott, a fő téma újabb, nagy hatótávolságú fegyverek szállítása.