„Az amerikai-ukrán kapcsolatok legfontosabb látogatása” – Kijevbe utazott Joe Biden

„Az amerikai-ukrán kapcsolatok legfontosabb látogatása” – Kijevbe utazott Joe Biden

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök kijevi sajtóértekezlete 2023. február 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Váratlanul az ukrán fővárosba látogatott Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke és személyesen egyeztetett Volodimir Zelenszkijjel. Még sétáltak is Kijev utcáin, miközben megszólaltak a légiriadó szirénái. A tárgyalások fő témája újabb, nagy hatótávolságú fegyverek szállítása.

Ukrajnába, Kijevbe látogatott Joe Biden amerikai elnök a háború kitörésének egyéves évfordulója előtt néhány nappal. Azt lehetett tudni, hogy az elnök Lengyelországba utazik, a biztonsági aggályok miatt azonban az ukrán útját titokban tartották.

A The New York Times azt írta, hogy az amerikai elnök egy órás vonatút után érkezett Kijevbe a lengyel határról. Az ukrán fővárosban Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel együtt sétált, meglátogatták a Szent Mihály kolostort. Komoly biztonsági személyzet kísérte, eközben pedig a légi szirénákat lehetett hallani, de orosz rakéta- vagy légicsapásokról nem érkezett jelentés.

A Guardian beszámolója szerint a Fehér Ház közleményben jelezte, hogy Joe Biden a kijevi látogatásával meg akarja erősíteni az Ukrajna szuverenitása és területi integritása melletti elkötelezettségüket. Az amerikai elnök egyúttal újabb fegyverszállításokról is tárgyal, ezek között lesz tüzérségi lőszer, páncéltörő rendszerek és légtérellenőrző radarok, amelyek „segítenek megvédeni az ukrán népet a légi bombázásoktól”. További szankciókat is lebegtetett azon vállalatok ellen, amelyek támogatják „Oroszország háborús gépezetét”.

A két állami vezető közös nyilatkozatot is tett. Volodimir Zelenszkij arról beszélt, hogy az amerikai-ukrán kapcsolatok egész történetének legfontosabb látogatása a mostani, amely megmutatja az eddig közösen elért eredményeket. Szavai szerint „nagyon gyümölcsöző” tárgyalásokat folytatott az amerikai elnökkel, mindez pedig a harcéten is visszaköszön majd. Megvitatták ugyanis, hogy milyen további fegyvereket kaphatnak, egyelőre annyit lehet tudni, hogy nagy hatótávolságú fegyverekről van szó és a csomagban a HIMARS rakétatüzérségi eszközhöz való lőszer is szerepel. A részleteket kedden ismertetik.

Joe Biden nyilatkozatában felidézte a csaknem egy évvel ezelőtti félelmeket, hogy az orosz inváziós erők gyorsan elfoglalhatják az ukrán fővárost. – Egy évvel később Kijev áll – fogalmazott az elnök, hozzátéve, hogy Ukrajna is maradt és a demokrácia is. Brutálisnak és igazságtalannak nevezte a háborút, amelynek még nincs vége és szavai szerint „nagyon nehéz napok, hetek és évek állnak előttünk”. Kitért Vlagyimir Putyinra is, szerinte az orosz elnök arra számított, hogy a világ nem fog össze de tévedett, erre pedig bizonyíték, hogy az Egyesült Államok és Ukrajna vezetője együtt állt a teremben.

Ugyancsak a Guardian írta, hogy a nyilatkozatok után Joe Biden elhagyta Kijevet, ahol nagyjából öt órát töltött el.