Bizalmi szavazást tartanak Boris Johnsonról

Bizalmi szavazást tartanak Boris Johnsonról

Boris Johnson brit miniszterelnök. (Fotó: Reuters/Toby Melville)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bizalmi szavazást tart hétfő este a kormányzó brit Konzervatív Párt alsóházi frakciója Boris Johnson miniszterelnök ellen, miután összegyűlt a szavazás kiírásához minimálisan szükséges számú kezdeményező levél – jelentette be hétfőn Sir Graham Brady, a konzervatív frakció illetékes bizottságának vezetője.

Az újságírók kérdezték, hogy Boris Johnson mit szólt ehhez. Úgy válaszolt, hogy nem megy bele a részletekbe, de vasárnap értesítette a miniszterelnököt, és megegyeztek a szavazás mielőbbi megtartásában – írja a BBC hírportálja. Hozzátette: „mindenkinek jobb”, ha a szavazást a lehető leggyorsabban és hatékonyabban megtartják. 

Brady közölte, hogy a szavazást brit idő szerint 18 és 20 óra – közép-európai idő szerint 19 és 21 óra – között tartják. A voksokat azonnal összeszámolják és az eredményt nem sokkal később kihirdetik.

A jelenlegi szabályok szerint, ha Boris Johnson nyeri a bizalmi szavazást, 12 hónapig nem lehet újabbat indítani ellene. Ha mindenki szavaz, 180 igent kell szereznie. Ha Johnson elveszíti a titkos szavazást a 359 konzervatív képviselő körében, akkor megfosztják a pártvezetői, és ezzel együtt kormányfői tisztségétől és az utóválasztáson sem indulhat.

Az AP hírügynökség közlése szerint a bizalmi szavazáshoz 54 konzervatív képviselő levele kellett, ami a konzervatívok 15 százaléka. Brady nem cáfolta, hogy előfordulhat, hogy előbb is összejött volna a szükséges kezdeményező levél, de meg akarták várni a képviselők II. Erzsébet jubileumi ünnepségeinek végét.

A Downing Street úgy reagált, hogy Johnson „üdvözli a lehetőséget, hogy ügyét a képviselők elé tárja”, és hogy a ma esti szavazás „esély arra, hogy véget vessen a több hónapos spekulációnak, és lehetővé tegye a kormány számára, hogy határt húzzon és továbblépjen”.

A párton belüli felháborodás fő oka az úgynevezett partygate, vagyis, hogy Johsonék többször megszegték az általuk hozott, szigorú covid-szabályokat.

Boris Johnson a modern brit politikatörténetben az első olyan, hivatalban lévő brit miniszterelnök, akit törvénysértés miatt rendőrhatósági szankcióval sújtottak – írja az MTI.

A Konzervatív Pártra a felmérések szerint jelenleg 7 százalékponttal kevesebben szavaznának egy mostani parlamenti választáson, mint a legnagyobb ellenzéki erőre, a Munkáspártra. A legnagyobb brit közvélemény- és piackutató cég, a YouGov legutóbbi országos gyorsfelmérésének résztvevői közül 59 százalék vélekedett úgy, hogy Johnsonnak távoznia kellene tisztségéből.

Boris Johnson eltávolítása esetén az utódot az alsóházi konzervatív frakció választja meg, több induló esetén többfordulós szavazássorozattal addig voksolva, amíg az utódjelöltek egyike többséget nem kap. Egyetlen induló esetén – vagy ha a szavazási fordulók során állva maradt két utolsó jelölt egyike visszalép – a tory frakció közfelkiáltással is megválaszthatja Boris Johnson utódját.

A brit Konzervatív Párt frakciójában legutóbb 2018. december 12-én volt bizalmi szavazás Johnson hivatali elődje, Theresa May ellen. Azt a  bizalmatlansági indítványt zömmel a keményvonalas EU-szkeptikus tábor kezdeményezte, amely rendkívül elégedetlen volt a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről Theresa May által elért akkori megállapodással. A szavazást Theresa May megnyerte, miután az akkor 317 fős tory frakció tagjai közül 200-an szavaztak bizalmat neki. A May elleni bizalmatlansági indítványra 117-en voksoltak.