Nehéz indokokat találni a brit kormány magatartására – állapította meg a koronabulikat vizsgáló jelentés

Nehéz indokokat találni a brit kormány magatartására – állapította meg a koronabulikat vizsgáló jelentés

Sauli Niinistö finn elnök a Boris Johnson brit miniszterelnökkel közösen tartott sajtóértekezletén az elnöki palotában, Helsinkiben 2022. május 11-én. Sauli Niinistö elnök és Sanna Marin kormányfő 2022. május 12-én közös közleményben jelentette be, hogy Finnországnak haladéktalanul be kell adnia csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. (MTI/EPA/Compic/Mauri Ratilainen)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nehéz indokokat találni a brit kormány magatartására – áll a koronavírus-járvány elleni korlátozások idején tartott Downing Street-i partik ügyében elvégzett vizsgálat szerdán közzétett jelentésében. Boris Johnson miniszterelnök a jelentés ismertetése utáni parlamenti vitában egyértelművé tette, hogy nem kíván lemondani.

A 60 oldalas, bizonyító erejű fotókat is tartalmazó vizsgálati jelentést szerdán kapta meg a brit kormány, és röviddel később nyilvánosságra is hozta.

Sue Gray, a brit közigazgatási szolgálat magas beosztású tisztviselője, aki a vizsgálatot irányította és a jelentést összeállította, úgy fogalmaz: az összejövetelek közül „legalább néhány” súlyos mértékben megsértette a kormány meghatározó posztjain dolgozóktól elvárt magas szintű normákat, és azokat a magatartási normákat is, amelyeknek betartását éppen a kormány várta el a brit lakosságtól az adott időszakokban.

A jelentés szerint a vizsgált összejövetelek némelyikének megtartását egyszerűen nem lett volna szabad megengedni, legalábbis olyan formában nem, ahogy lezajlottak. A dokumentum több olyan esetet idéz, amelyekben a kormánytisztviselők részvételével rendezett összejöveteleket ivászat is kísérte, és előfordult, hogy egy résztvevő „a rosszullétig” lerészegedett, két másik pedig „kisebb összetűzésbe keveredett”.

A Gray-jelentés megállapítja, hogy a túlzott munkahelyi alkoholfogyasztás semmilyen időszakban nem helyénvaló. A jelentésnek ez a része egyértelmű utalás arra a partira, amelyet Martin Reynolds, Boris Johnson kormányfő akkori személyi titkára rendezett 2020. május 20-án. Az ITV brit kereskedelmi televízió hírszerkesztőségéhez januárban eljutott egy e-mail, amelyben Reynolds tisztviselőket hívott meg a kerti összejövetelre. A meghívóban szerepelt az is, hogy „italt mindenki hozzon magával”. A rendezvényen hozzávetőleg harmincan vettek részt, köztük Johnson is. A koronavírus-járvány első hullámának megfékezésére 2020. március 23-án elrendelt szigorú angliai korlátozások értelmében – amelyek a kerti parti idején érvényben voltak – kettőnél több, nem egy háztartásban élő ember szabadtéren sem tartózkodhatott egymás társaságában.

Abban az időszakban, amelyre a vizsgálat kiterjedt, más, ivászattal kísért partik is voltak a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban. The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap januárban közölt értesülése szerint tavaly április 16-án két, hajnalba nyúló, alkoholfogyasztással egybekötött búcsúbulit tartottak a Downing Streeten, az egyiket James Slack kommunikációs igazgató távozása, a másikat Johnson egyik személyi fotósának utolsó munkanapja alkalmából.

A lap értesülése szerint a két parti „egybeolvadt”, és az egyik jelenlévő az est folyamán bőrönddel ment egy közeli szupermarketbe, hogy bort vásároljon a rendezvényre. Ez az eset különösen nagy felháborodást keltett, mivel II. Erzsébet királynő tavaly áprilisban, életének századik évében elhunyt néhai férje, Fülöp edinburghi herceg temetésének előestéjén történt. A szerdán nyilvánosságra hozott Gray-jelentés részletez olyan esetet is, amelyben még falakra, illetve több csomagnyi másolópapírra is vörösbor fröccsent, és mindezt a takarítóknak kellett másnap feltakarítaniuk.

A jelentés szerint mindezért a hivatali és politikai vezetőknek kell felelősséget vállalniuk.

Boris Johnson a jelentésről rendezett szerda délutáni alsóházi vitában kijelentette: minden felelősséget vállal a történtekért, de a Downing Streeten azóta „alapvető személyi változások” történtek. Hozzátette: a kormány reméli, hogy mindezek után „túlléphet” az ügyön és a brit népet érintő legfontosabb ügyekre összpontosíthat. Hangsúlyozta: nem kifogástokat keres, de a vizsgálat 600 napi időtartamra terjedt ki, és ez alatt nyolc olyan esemény történt, amely szabálysértőnek minősült.

A korlátozások idején lezajlott partik ügyében külön rendőrségi vizsgálat is zajlott, amelynek eredményeként a Scotland Yard összesen 126 pénzbírságot rótt ki 83 kormánytisztviselőre, köztük Johnsonra is. Boris Johnson a modern brit politikatörténetben az első olyan, hivatalban lévő miniszterelnök, akit törvénysértés miatt hatósági szankcióval sújtottak.

Az ügyben parlamenti szakbizottság is vizsgálódik, megállapítandó, hogy Boris Johnson félrevezette-e az alsóházi képviselőket a zárlatok idején tartott, a rendőrség által törvénysértőnek minősített összejövetelek ügyében. A brit kormány által kidolgozott magatartási szabályok egyértelműen elvárják minden olyan kormánytag lemondását, akiről bebizonyosodik, hogy bármilyen ügyben tudatosan félrevezette a parlamentet.

(MTI)