Blinken: Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb mint valaha

Blinken: Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb mint valaha

Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: Antony Blinken Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb mint valaha, és ezen nem változtatnak az amerikai adminisztráció és a leendő új izraeli kormány közötti erős véleménykülönbségek Palesztina és Irán tekintetében – hangsúlyozta Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap egy konferencián Washingtonban.

A külügyminiszter kijelentette, hogy „az Egyesült Államok elszánt barátként marad meg Izrael mellett, akkor is, ha olyan célokat követ, amelyeket Benjamin Netanjahu megválasztott izraeli miniszterelnök ellenez”. Ide sorolta az izraeli-palesztin konfliktust illetően a kétállami megoldást, valamint a 2015-ös iráni atomalku felélesztését.

A tárcavezető egyben figyelmeztette a leendő izraeli kormány vezetőjét, hogy az Egyesült Államok szembe fog helyezkedni minden olyan politikai lépéssel, amely kiszorítaná a palesztinokat, vagy még jobban megnehezítené a kétállami megoldás kivitelezését és, ami „végzetes lehet Izrael hosszú távú biztonságára és jövőjére, mint demokratikus zsidó állam”. Blinken mindenek előtt a telepespolitika kiterjesztésére, illetve „Ciszjordánia annexiója irányába tett lépésekre” utalt.

Hangsúlyozta, hogy Joe Biden amerikai elnök kormányzata az új izraeli kormányt a politikája, nem pedig „az egyes személyek” alapján fogja megítélni. Blinken ezzel két olyan kijelölt miniszterre utalt, akivel kapcsolatban az Egyesült Államok korábban kifejezte aggályait, hogy határozottan palesztin- és arabellenes nézeteket hangoztattak.

(MTI)